Projekat: Stranke o problematici bezbednosti u izbornoj kampanji
22Apr2016

CENTAR u izbornoj noći u Medija centru

Centar za istraživanje javnih politika učestvovaće u diskusiji povodom izbornih rezultata koju u Medija centru u Beogradu 24. aprila organizuje Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

U iščekivanju prvih izbornih rezultata 24. aprila diskutovaće se o različitim aspektima izbornog procesa uključujući i sadržaj kampanje. O Centrovom istraživanju o stranačkom pristupu bezbednosnim temama govoriće Svetlana Đurdjevic Lukić.

Centar je do sada objavio dve analize predizborne kampanje iz ugla bezbednosnih tema koje možete pročitati ovde i ovde

Celokupno istraživanje Centra biće predstavljeno u sredu, 27. aprila 2016. u 12h u Medija Centru. 

Centrovo istraživanje bavi se učestalošću pokretanja pitanja koja su u vezi sa bezbednosnim problemima, predlaganja rešenja, i konzistentnosti unutar koalicija, odnosno saglasnosti trenutne pozicije, izražene u predizbornoj kampanji, sa postojećim stranačkim programima.

U skladu sa svojim fokusom na ljudsku bezbednost i sagledavanje uticaja reforme sektora bezbednosti na građane, Centar se bavio procenom koje bezbednosne pretnje stranke odnosno koalicije razmatraju, kakve mehanizme predlažu kao odgovor na njih, i kojim grupama se obraćaju.

CENTAR je u svojim analizama obradio kako tradicionalne oblasti bezbednosti, poput pitanja u vezi sa vojskom, policijom, spoljnopolitičkom orijentacijom, tako i nove bezbednosne pretnje poput migracija i ekstremizma, i svakodnevnih problema građana kao što je nasilje u porodici.

Kvalitativne i kvantitativne nalaze sprovedene su na osnovu praćenja štampe i TV programa.

Istraživački tim čine Svetlana DjurdjevićJelena RadomanTanja Jakobi, Jelena Šapić i Milan Lukić, a projekat podržava Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF).

Centar je svoju analizu pojedinih sektorskih pitanja u izbornoj kampanji predstavio i 2014, takođe u izbornoj noći u Medija centru.