Projekat: Reforma sektora bezbednosti i ljudska bezbednost: Studija slučaja LGBT zajednice
17May2016

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia, IDAHO) obeležava se 17. maja širom sveta. Ovaj datum je odabran s obzirom na to da je na današnji dan 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti. Danas IDAHO je prilika da se skrene pažnja na postojeće oblike nasilja. Prema istraživanju koje je sprovela EU agencija za osnovna prava, 47% od ukupno 93 000 ispitanika iz EU doživelo je neki oblik diskriminacije zbog svoje seksualne orijentacije. 

Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije obeležen je i ove godine u Srbiji. U Svečanoj sali skupštine grada Beograda dodeljena je godišnja nagrada ,,Duga" za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije. Ovogodišnji dobitnik je nacionalni oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP-a, Aleksandar Stojmenović. On je od 2014. na ovoj funkciji i sa lokalnim oficirima za vezu radi na rešavanju slučajeva nasilja nad pripadnicima LGBT zajednice. Prilikom prijema nagrade, Stojmenović je naglasio da je dosta urađeno na razvoju policijske etike i obuke, kao i na razvoju komunikacije i saradnje između LGBT zajednice i policije. Isto tako dodao je da je sačinjen nacrt priručnika za rad policije sa LGBT zajednicom i da je ostvarena značajna saradnja s organizatorima Parade ponose i Transparade. Nagrada Duga se dodeljuje od 2013. godine i dosadašnji dobitnici su: Odeljenje za organizaciju, prevenciju i rad policije u zajednici Uprave policije MUP-a, Tanja Miščević i Jadranka Joksimović. Ovogodišnjoj ceremoniji dodele nagrade prisustvovali su predstavnici međunarondih organizacija, nezavisnih tela i nevladinih organizacija. Ovom prilikom premijerno je emitovan muzički video o borbi protiv homofobije i transfobije (UN Free and Equal: Why we fight?) urađen pod okriljem Ujedinjenih Nacija.

Dodatno, održan je Queer piknik na Studentskom trgu i u prostorijama Labrisa i pokrenut je ,,LGBTI Karavan". U okviru Karavana, predviđena je poseta deset gradova u Srbiji u kojima će biti organizovane tribine i diskusije o oblicima nasilja kojima je LGBTI zajednica izložena.