Projekat: Posedovanje vatrenog oružja i ljudska bezbednost
15Jul2016

Pooštravaju se kazne za nasilje u porodici, u školama možda edukacija o nasilju

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je izmene Krivičnog zakonika kojima se uvode nova krivična dela, ali i povećanje minimalne i maksimalne kazne kada je u pitanju borba protiv različitih vidova nasilja i siledžijstava u porodici i društvu, preneo je RTS. On je rekao da se na sastanku u Palati “Srbija” sazvanom posle tragedije u Žitištu, govorilo pre svega o nasilju u porodici, ali je otvoreno i pitanje vršnjačkog nasilja i huliganizma, svih oblika nasilja sa kojima država ima nameru da se u narednom periodu žestoko obračuna. Vučić je dodao da će se pristupiti i izradi novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici i novog zakona o zaštiti prava u porodici. Naglasio je da će u narednom periodu biti obavezna i bolja koordinacija rada policije, tužilaštva, zdravstvenih i prosvetnih radnika, kao i centara za socijalni rad.

"Po broju smrtnih slučajeva nasilja je nešto manje, prošle godine imali smo 61 ubijenu osobu, ove godine 19 u prvoj polovini... To je značajno manje nego pre 10 godina. To govori da su se konačno i deca i žene ohrabrili, da više veruju državi i neće da trpe teror", rekao je Vučić.

Zato će država, ističe, pomoći i oko izgradnje sigurnih kuća, kako u istočnoj Srbiji tako i u drugim mestima.

Ministar pravde Nikola Selaković najavio je da će biti formirano stalno radno telo Vlade, u čijem će radu, osim predstavnika institucija, učestvovati i predstavnici nevladinog sektora. To telo će, kako kaže, brinuti o sprovođenju Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i društvu.

Ministar je pomenuo i utvrđivanje besplatne pravne pomoći žrtvama i potencijalnim žrtvama nasilja koja bi bila pružena od države.

Selaković je rekao da postoji predlog i da se u obavezni školski program uvede obrazovanje o nasilju, kako bi se od malih nogu podsticala svest da je nasilje nedopustivo.

Projekat koji sprovodi Centar bavi se percepcijom u vezi sa posedovanjem oružja, medju mladima i ženama. Cilj projekta je da doprinese smanjenju ljudske nesigurnosti u svakodnevnom životu za ove ranjive kategorije.

Tragedija u Žitištu uticala je na odluku MUP da krene u još jednu akciju legalizacije oružja

Photo: Trofire.com