01Jul2016

Usvojena Uredba o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju IKT

Vlada Republike Srbije je 30. juna usvojila Uredbu o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija što predstavlja prvi pravni dokument kojim se ovo pitanje reguliše. 

Prema Uredbi, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija (MTT) je zaduženo da preduzima preventivne mere za bezbednost i zaštitu dece putem informisanja i edukacije. Predmet informisanja i edukacije dece, roditelja i nastavnika su: prednosti i rizici korišćenja interneta, kao i načini bezbednog korišćenja interneta. MTT u saradnji sa javnim medijskim servisom Srbije će promovisati zaštitu dece na internetu i emitovati programe o ovoj temi. 

Dodatno, MTT će postati jedinstveno mesto i za prijem prijava štetnog, neprimerenog i nelegalnog sadržaja i ponašanja na internetu, odnosno prijavljivanje ugroženosti prava i interesa dece, telefonskim putem i putem elektronskog obrasca na veb sajtu. Uredba propisuje načine kako će Ministarstvo, centri za socijalni rad i domovi zdravlja reagovati u slučaju ugroženosti prava i interesa deteta i zavisnosti od korišćenja interneta.

CENTAR je u martu ove godine objavio predlog praktične politike o bezbednosti dece na internetu gde je naglašeno nedovoljna koordinacija aktivnosti i naglašena potreba da se svi - deca, roditelji, nastavnici - informišu o bezbednim načinima korišćenja interneta. Kancelarija UNICEF u Srbiji je takođe objavila rezultate istraživanja maja 2016. u kojem su analizirane navike dece na internetu i percepcije roditelja o bezbednosti dece na internetu. Pored toga, UNICEF sprovodi globalnu kampanju za bezbedniji internet (#EndViolence online, #ReplyForAll) kako bi se podigla svest o onlajn rizicima. 

Photo Credit:UNICEF