Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
22Jan2014

Izveštaj Hjuman Rajts Voč za zemlje Balkana: Potrebni dodatni napori za sprečavanje kršenja ljudskih prava, unaprediti njihovu zaštitu 

Vlade zemalja Zapadnog Balkana su u 2013. godini uradile nedovoljno u rešavanju dugotrajnih problema vezanih za ljudska prava - ovo su 21. januara u Berlinu izjavili predstavnici organizacije Hjuman Rajts Voč (Human Rights Watch, HRW) pri objavljivanju svog godišnjeg izveštaja World Report 2014
HRW je razloge za zabrinutost u poštovanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini (BiH), Srbiji i na Kosovu tokom prošle godine potkrepio iznešenim dokazima. Zabrinutost za poštovanje ljudskih prava u Hrvatskoj sadržano je u poglavlju HRW izveštaja koje se tiče zemalja Evropske unije.
Zemlje Zapadnog Balkana imaju još dosta posla kako bi uskladile stanje ljudskih prava sa evropskim i međunarodnim standardima. Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo moraće da prekinu sa teškim kršenjima ljudskih prava, ako zaista žele da se približe Evropi.
Hjuman Rajts Voč je utvrdio da je u zemljama Zapadnog Balkana zabeležen samo ograničen napredak u uspostavljanju odgovornosti za ratne zločine, u borbi protiv diskriminacije i neutralisanju kršenja ljudskih prava romske manjine, kao i sprečavanju zlostavljanja i nasilja nad novinarima i LGBT zajednicom. Nedostaju trajna rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Zabrinutost zbog stanja ljudskih prava izražena je i u pogledu Hrvatske, najnovije članice EU, uključujući i njenu odgovornost za ratne zločine, tretman manjina i sistem azila.
"Zemlje zapadnog Balkana trebalo bi da čine mnogo više kako bi se se stanje ljudskih prava uskladilo sa evropskim i međunarodnim standardima", rekla je Lidija Gal, istraživač za Balkan i istočnu Evropu pri organizaciji Human Rights Watch. "Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo će jednom morati da prekinu s ovim teškim kršenjima ljudskih prava, ako zaista žele da se približe Evropi."
U najnovijem HRW izveštaju je na 667 strana prikazano stanje ljudskih prava dobijeno na osnovu informacija iz više od 90 zemalja sveta. Sirijska masovna ubistva civila izazvala su užas, ali je tek nekoliko koraka koje su svetski lideri napravili da bi se ovaj građanski rat zaustavio, rekao je Human Rights Watch. Osvežena i pojačana doktrina "odgovornost radi zaštite" izgleda da je sprečila neke masovne zločine u Africi. Većina onih koji su na vlasti u Egiptu i drugim zemljama potiskuju drukčija mišljenja, kao i neslaganje i prava manjina. A otkrića Edvarda Snuudena o američkim programima za nadzor odjeknula su širom sveta .
Tužioci u Srbiji i Bosni i Hercegovini su 2013. potpisali Sporazum o saradnji u procesuiranju ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida. Uprkos brojnim osudama, odgovornost za ove zločine još nije utvrđena, a sudovi u obe zemlje procesuiraju mali broj slučajeva. Tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu i nastavljaju da i dalje funkcionišu presporo - njihov je rad otežan usled problema pri sprovođenju programa za zaštitu svedoka.
U čitavom regionu Zapadnog balkana i dalje je loša zaštita manjina, a njom je obuhvaćena i zaštita Roma koji se suočavaju sa široko rasprostranjenom diskriminacijom u pristupu ove manjine uslugama u zdravstvu, obrazovanju i prilikom rešavanja njihovih stambenih pitanja. Takođe, ima i prinudnih iseljenja. Vlasti u Bosni i Hercegovini nisu izmenile ustavnu odredbu po kojoj su Romi i druge etničke manjine i dalje isključeni iz učešća u političkom životu, uprkos pritisku iz EU i presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2009, kojom je ustanovljeno da je ova praksa diskriminatorska. Na Kosovu, diskriminacija Roma i drugih manjina poznatih kao Aškalije i Egipćani, pogoršano je usled nastavljenih prisilnih deportacija iz Zapadne Evrope - bez pružanja adekvatne podrške za integraciju ovih grupa u kosovsko stanovništvo u celini.
Novinari , kao i LGBT zajednica i aktivisti iz ovog regiona suočavaju se sa neprijateljskim okruženjem, a tu su i pretnje i napadi. Vlasti Republike Srbije već treću godinu za redom otkazuju beogradsku Paradu ponosa, i to iz bezbednosnih razloga.
hrw.org