18Aug2016

CENTAR u medijima: O Bajdenovoj poseti na N1 i u Novinarenju

Povodom posete američkog potpredsednika Džona Bajdena Srbiji 16. avgusta, CENTROVA direktorka Svetlana Đurđević-Lukić gostovala je u Novom danu na N1 televiziji i u Novinarenju na Radio Beogradu 1.

Gostujući u Novom danu N1 uoči dolaska Bajdena u Beograd (16. avgusta 2016) sa Aleksandrom Joksimović, predsednicom Centra za spoljnu politiku, Đurđević-Lukić je naglasila da je Srbija dobila na značaju u američkoj spoljnoj politici u prethodnom periodu. Razloge za takav pomak nalazi u spletu događaja kao što su jačanje ruskog uticaja u regionu, migrantska kriza i učešće građana iz ovog regiona na ratištima na Bliskom istoku. Sa druge strane, trajni prioriteti američke spoljne politike na Zapadnom Balkanu jesu nezavisno Kosovo i očuvanju celovitosti Bosne i Hercegovine pa se ova poseta može i videti i kao rekapitulacija učinjenog i povlačenje relativnog bilansa Obamine administracije.

Takođe, Đurđević-Lukić je imala prilike da u Novinarenju Prvog programa Radio Beograda (17. avgusta 2016) komentariše poruke i izjave date prilikom Bajdenove posete Srbiji.

Svetlana Đurđević-Lukić se dve godine usavrsavala u Njujorku, autorka je knjige: Globalna politika SAD 2001-2012, Institut za međunarodnu politiku i privredu, Beograd, jul 2013. 

i više radova o američkoj politici u časopisima i zbornicima, uključujući i ‚,Spoljna politika administracije Baraka Obame: Nova retorika ili novi kurs?” Međunarodni problemi, Vol. LXI (2009), No.4, str. 455-494.