13Sep2016

Konferencija o razlozima za migraciju i održiva integracija migranata u Srbiji

U utorak, 13. septembra 2016. godine, održana je treća po redu konferencija Beogradskih dijaloga sa temom “Tamo i nazad – Razlozi za migraciju i održiva integracija migranata u Srbiji”. Događaj je organizovao Forum Srbija Nemačka u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost, a kao deo Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

Centralni deo konferencije je bilo predstavljanje rezultata “Studije o potencijalnim migrantima iz Srbije i povratnicima u Srbiju.” Studija je kao značajan problem sa kojim se susreću povratnici kada se vrate u Srbiju uočila pristup dokumentima, uglavnom zato što se u često vraćaju bez ikakvih ličnih dokumenata, što dalje stvara dodatne probleme i nepovoljnosti u procesu readmisije.

Od ukupnog broja povratnika u Srbiju 82% čine Romi i očekuje se da institucije izgrade socio-ekonomski model za dalju inkluziju. U tom cilju, Nemačka pruža finansijsku podršku nevladinim organizacijama i projektima u visini od 1,6 milijardi evra kako bi se fokusirali na društvene grupe sa niskim prihodima i reginoima gde je izbeglička kriza imala najveći uticaj. Privredna komora Srbije će se takođe uključiti i doprineti održivoj integraciji povratnika. U toku konferencije govorili su nemački ambasador u Srbiji, zamenik šefa EU delegacije u Srbiji, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik PKS. Potom su usledile dve panel diskusije u kojima su učestvovali predstavnici privrednog sektora zajedno sa predstavnicima državne uprave koja se bavi socijalnim, ekonomskim i pitanjima migracije. Panelisti su se fokusirali na odgovore koje država može pružiti u susretu izazovima readmisije i reintegracije, kao i na moguća rešenja u formi zaposlenja i povećanja zapošljivosti sa ciljem održive reintegracije povratnika.

 

Source: Balkanski fond za političku izuzetnost