12Oct2016

Migrantska kriza i dijalog o albansko-srpskim odnosima centralne teme Foruma

Šesti po redu Beogradski bezbednosni forum, pod nazivom “Da li će demokratija preživeti krizu svetskog poretka?”, počeo je u sredu, 12. oktobra 2016. godine. Kroz trodnevno organizovanje brojnih panela i učešće mnogih političara i eksperata iz regiona i Evrope, kao neke od aktuelnih tema, Forum je prepoznao stabilnost jugoistočne Evrope, Bregzit, novu Evropsku strategiju bezbednosti, odnos Srbije i NATO, dok su migrantska kriza i dijalog o albansko-srpskim odnosima zauzeli centralno mesto.
 
Prvi dan Foruma započeo je uvodnim obraćanjem direktorke Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Sonje Stojanović Gajić. Tim obraćanjem ujedno je otvoren akademski događaj na temu Migracije, bezbednost i solidarnost unutar globalnog nereda. Akademski deo okupio je mlade istraživače koji su u sklopu tri panela diskutovali o najrelevantnijim temama povezanim sa aktuelnom migrantskom krizom.
 
U okviru prvog panela - Migrantska i izbeglička kriza: normativna moć EU pred izazovima – učesnici su predstavili svoje radove o izazovima sa kojima se susreće Evropa, ali su se i kritički osvrnuli na neadekvatnu i izmenjenu migracionu politiku Evropske unije. Jedno od centralnih pitanja ovog panela bilo je pitanje za koga zapravo problem migranata predstavlja krizu – da li po same migrante ili zemlje domaćine.
 
Na drugom panelu - Gledajući iza migracija: izazovi integracije u zemljama domaćinima - učesnici su diskutovali o problematici integracije izbeglica i o stereotipima koji vladaju u zemljama domaćinima. Među negativnim stavovima o migrantima najistaknutije mesto zauzimaju oni koji ih tretiraju kao faktor koji utiče na porast stope kriminala, ekspanziju terorizma i pojačanu konkurentnost na tržištu rada. Takođe je naglašeno da pitanje migracija treba da bude personalizovano, a ne striktno objektivizovano. Generalni zaključak panela je da su migranti sekuritizovani kao ekonomska i bezbednosna pretnja i da je takvo stanje najizraženije u zemljama poput Mađarske, Poljske i Grčke.
 
Učesnici trećeg panela - Ponovno stvaranje zidova i tvrđava: ljudska prava u eri migracija - diskutujući o problematici poštovanja ljudskih prava migranata, složili su se oko toga da unutar Evropske unije nedostaje razgovor o ljudskim pravima, dok je primarna briga evropskih država zaštita spoljašnjih granica i držanje migranata što dalje od Evrope.
 
Tim Centra prati izabrane panele u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma 2016. 
 
Foto: Beogradski bezbednosni forum 2016