14Oct2016

Neophodna komšijska saradnja u regionu

Treći, ujedno i poslednji dan Beogradskog bezbednosnog foruma, otvoren je panelom o izborima koji stoje pred državama u izmenjenoj bezbednosnoj arhitekturi u Evropi. Naime, panel je imao nekoliko specifičnosti za razliku od većine događaja na Forumu. Za vreme trajanja diskusije, nije bilo dozvoljeno tvitovanje, te se stavovi koji su izneseni ne mogu pripisati panelistima pojedinačno. Druga specifičnost je što je većina govornika nekada bila uključena u savetovanje ili neposredno učestvovanje u procesu donošenja odluka, dok sada nastupaju sa pozicija univerzitetskih profesora.
 
Panelisti Ivo Visković, Simo Cikotić, Dejan Jović, Vesela Černeva i Francisko de Borha odgovarali su na pitanja moderatora Filipa Ejdusa. Pitanja su se odnosila na spoljnopolitičke izbore malih država na Balkanu, zatim vojnu neutralnost Srbije i eventualne preporuke donosiocima odluka u Srbiji u cilju poboljšanja spoljnopolitičke pozicije, kako u regionu, tako i svetu.
 
Iz bogate diskusije proisteklo je nekoliko zaključaka. Prvenstveno, male države mogu da iniciraju dijalog velikih sila, ali nisu u poziciji da same odgovore na složene globalne izazove i pretnje. Zatim je još jednom potvrđena složenost međunarodnog poretka i teška pozicija Srbije u smislu vojnog opredeljenja i evropskog puta, kao i saradnje sa Rusijom i Kinom.
 
Opredeljenje za vojnu neutralnost je prepoznato kao garant mira i stabilnosti regiona. Panelisti su se takođe složili i oko toga da Srbija ima veliki potencijal i mogućnost kreiranja liderske pozicije u regionu Zapadnog Balkana, ali da je neophodna „komšijska“ saradnja kako bi se izbegao konflikt jer „iz komšiluka dolazi mir, ali i rat“. Takođe je potvrđeno da Evropska unija ima ulogu značajnog aktera u regionu Zapadnog Balkana, dok je eventualna izmena međunarodnog poretka predstavljena „ne toliko opasnom situacijom“.
 
Nakon održavanja još nekoliko panela, svečano je zatvoren šesti Beogradski bezbednosni forum koji je i ove godine izazvao veliko interesovanje medija i javnosti.
 
Foto: Danko Runić, Twitter