20Nov2016

Profesionalni vojnici nezadovoljni zaradama, dobrovoljci duže služe i primaju veću nadoknadu

Nakon sprovedene profesionalizacije Vojske Srbije, u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi 2011. godine ukinuto je obavezno služenje vojnog roka. Ovim zakonom je predviđeno da će obavezno služenje vojnog roka biti zamenjeno služenjem po principu dobrovoljnosti u trajanju od šest meseci. Sve do 2016. godine, dobrovoljno služenje je skraćivano na tri meseca na predlog ministra odbrane, a odlukom predsednika Republike Srbije. Do skraćivanja vojnog roka dolazilo je zbog tadašnjih procena i potreba Vojske Srbije. Ipak, od decembra 2016. godine služenje vojnog roka po principu dobrovoljnosti, umesto dosadašnja tri meseca, formalno će trajati šest meseci. Ovakvu odluku, Ministarstvo odbrane (MO) obrazložilo je potrebom za podmlađivanjem rezervnog sastava vojske i pospešivanjem vojne obuke. Vojnici će ubuduće, tokom tri meseca, prolaziti osnovnu i specijalističku obuku, dok će naredna tri meseca provesti u jedinicama Vojske Srbije (VS) gde će imati kolektivnu obuku i praktični angažman u jedinicama vojske.

U skladu sa ovom odlukom, uveden je i novi sistem nagrađivanja: vojnici koji će u decembru obući uniformu primiće oko 90.000 dinara za šest meseci, tako što će prva tri meseca primati po 10.000 dinara, naredni mesec 15.000, zatim 20.000, dok će u poslednjem mesecu služenja primiti 25.000 dinara. U MO smatraju da novčana naknada i mogućnost zaposlenja, odnosno profesionalnog angažmana, predstavljaju dobru motivaciju za vojnike dobrovoljce. Deset najboljih iz svake klase moći će da se zaposle kao profesionalni vojnici.

U Vojnom sindikatu Srbije smatraju da su primanja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka visoka i da bi ona trebalo da pokriju samo osnovne potrebe, kao i da novac ne treba da bude sredstvo motivacije.1 Ovaj sindikat ne osporava odluku VS produženja vojnog roka, jer smatra da bi se na taj način postiglo i kondiciranje starešina u živim jedinicama, tako što bi starešine sa dobrovoljcima izvodili obuku.

Tokom dobrovoljnog služenja vojnog roka, vojnici će preuzeti i neke od obaveza koje su do sada obavljali profesionalni vojnici.

Iako se po tumačenju MO odluka o produženju dobrovoljnog vojnog roka i preuzimanju nekih poslova profesionalnih vojnika od strane dobrovoljaca ne dovode u vezu, prema podacima iz januara i aprila 2016. godine, 152 profesionalna pripadnika je dalo otkaz zbog nezadovoljavajućih materijalnih uslova. Iz MO potvrđeno je da godišnje u proseku profesionalnu službu napusti oko 800 vojnika, što je 8% ukupnog broja.

Tradicija, čast, vojnička profesija i uniforma su neki od razloga zbog kojih mladi odlaze u vojsku, ali se loša ekonomska situacija i velika stopa nezaposlenosti ni u kom slučaju ne smeju zanemariti kao važni faktori opredeljivanja za posao profesionalnog vojnika. Otuda MO, kao ni svakom drugom poslodavcu na tržištu na kojem vlada visoka stopa nezaposlenosti nije bilo teško da popuni upražnjena radna mesta pa je u aprilu zaposleno novih 220 pripadnika profesionalne vojske. MO takođe planira da tokom novembra zaposli još 300 profesionalnih vojnika, a 2017. još 1500 iz redova onih koji su dobrovoljno služili vojni rok.

Produžavanjem služenja vojnog roka, ministarstvo odbrane će stvoriti uslove za kontinuiranu konkurenciju na tržištu za one koji žele da budu profesionalni vojnici, i povećati i podmladiti rezervni sastav, dok je poboljšanje ekonomskog statusa profesionalnih pripadnika još uvek nerešeno. O tome svedoči i zakazan protest Vojnog sindikata Srbije za 27. novembar 2016. Predstavnici sindikata pozvali su svoje članove i sve građane da se okupe i zatraže poboljšanje materijalnog statusa oficira, podoficira, vojnika i civila zaposlenih u sistemu odbrane. Naime, Vojni sindikat Srbije je nedavno objavio na svom sajtu da se najavljeno povećanje plate pripadnicima Vojske Srbije od 5% neće desiti, već da će plate zaposlenima biti smanjene za više od 5%. Ovo nezadovoljstvo predstavnici sindikata obrazložili su time što je ministarstvo odbrane, tajno i na nezakonit način izradilo Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o platama profesionalnih pripadnika VS, koji je 26. oktobra 2016. stupio na snagu. Izmenama pravilnika predviđeno je značajno smanjene plata profesionalnih pripadnika VS. Podsećanja radi, prosečna plata u VS iznosi oko 43.000, dok su primanja profesionalnih pripadnika oko 32.000 dinara, odnosno oko 25% manje od prosečne plate u Beogradu.

Nakon održanog sastanka sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem i pomoćnikom ministra odbrane za ljudske resurse Milošem Jankovićem 18. novembra, načelno je ipak dogovoreno da će plate u vojnom sektoru biti povećane za 5%. Vojni sindikat je pozdravio ovakvu odluku MO, ali ne želi da odustane od protesta dok se dogovor sa ministrom odbrane ne bude sačinjen u pisanoj formi i propraćen dinamičkim planom realizacije dogovorenog. Naredni sastanak sa ministrom odbrane, odnosno predstavnicima MO i Vojske Srbije najavljen je za utorak 22.11.2016. godine. Vojni sindikat Srbije je 19. novembra ipak objavio na svom sajtu da je najavljeni protest zvanično zakazan za 27. novembar radi ispunjenja određenih zahteva – ukidanja podzakonskih akata nastala od marta 2015. koja se odnose na socio ekonomski status zaposlenih u sistemu odbrane, obustavljanja reforme vojnog zdravstva i sprečavanje gašenja VMA, stvaranje uslova za sindikalno delovanje u sistemu odbrane i regulisanja plata zaposlenih u skladu sa osnovicama za obračun plata profesionalnih pripadnika VS.

U poređenju sa platama vojnika u drugim zemljama regiona2, jasno je su plate sadašnjih profesionalnih vojnika znatno niže čak i ako se u obzir uzme različita kupovna moć zarada. MO merom produžavanja vojnog roka otvara prostor za obavljanje nekih od poslova profesionalnih vojnika pod finansijski povoljnijim uslovima u odnosu na do sada važeće i istovremeno, stvara mogućnost za jačanje ponude radne snage zainteresovane za profesionalno angažovanje u VS.

CENTAR je u junu 2016. godine objavio policy brief „Mehanizmi podrške zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane“ koji se u jednom delu bavi socijalnim položajem pripadnika Vojske Srbije i analizom dostupnih mehanizama podrške zaposlenima u MO u kontekstu obezbeđivanja i poštovanja ljudskih prava zaposlenih. 

Foto: MOD

 


 1Ovaj stav predstavlja odgovor na pitanje koje je CENTAR postavio Vojnom sindikatu Srbije.

2 Prosečna plata vodnika u Srbiji iznosti 290 evra, a u Hrvatskoj 945. Profesionalni vojnik u Srbiji prima mesečno oko 260 evra, dok je u Sloveniji taj iznos između 665-1100 evra. Generali u Srbiji imaju platu 1011 evra, dok je plata generala u Hrvatskoj 3600 evra. Izvor:  (pristupljeno 19.11.2016.)