Projekat: Reforma sektora bezbednosti i ljudska bezbednost: Studija slučaja LGBT zajednice
11Jan2017

Politika o Centrovom istraživanju - Da li institucije u Srbiji diskriminišu LGBT osobe

Dnevni list Politika objavio je 11. januara 2017. godine tekst pod nazivom Ugrožene LGBT osobe sve češće traže i dobijaju azil. Novinarka Katarina Đorđević je u svom tekstu koristila rezultate jedne od četiri onlajn ankete koje je CENTAR sproveo od juna od oktobra 2016. godine u okviru istraživanja Kako reforma sektora bezbednosti utiče na ljudsku bezbednost u Srbiji: Ponovna procena uticaja reforme sektora bezbednosti na LGBT populaciju. U anketi su ispitivani stavovi građana i građanki starosti od 19 do 44 godine u periodu od 10. juna do 10. jula 2016. godine na teritoriji Republike Srbije.  Učesnici i učesnice ankete su odgovorili na pitanje Da li institucije u Srbiji diskriminišu LGBT populaciju?

Pozivajući su na rezultate istraživanja javnog mnjenja, Katarina Đorđević je u tekstu prikazala da skoro dve trećine ispitanika i ispitanica smartaju da su LGBT osobe delimično ili potpuno diskriminisane od strane instiucija Republike Srbije.

Da se LGBT osobe u Srbiji i dalje osećaju nebezbedno i diskriminisano, ali i da nemaju poverenje u rad policije i da ne poznaju delovanje Vojske Srbije pokazalo je prošlogodišnje istraživanje, koje je nastavak ranijeg Centrovog istraživanja o bezbednosti LGBT osoba iz 2011. godine. Oba istraživanja je podržalo Odeljenje za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji.

Detaljnije o istraživanju, metodologiji, rezultatima i preporukama možete videti ovde. Studija objavljena 2011. godine je dostupna na ovom linku.