09Jan2017

Švedska predsedava Savetom bezbednosti UN u januaru 2017.

Švedska će predsedavati Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija u januaru 2017. godine. U svom autorskom tekstu, švedska ministarka spoljnih poslova, Margot Wallström je izdvojila tri glavne sfere delovanja - prevencija sukoba (eng. conflict prevention), položaj žena u procesima izgradnje mira i ostvarivanje konstruktivne saradnje između novog Generalnog sekretara (Antonio Guterres) i Saveta bezbednosti. Na ovaj način Švedska nastavlja sa sprovođenjem svoje dugogodišnje spoljne politike koja je utemeljena na poštovanju međunarodnog prava, ljudskih prava i ostvarivanju rodne jednakosti. 

Odabirom ovih prioriteta, Švedska želi da unapredi rad Ujedinjenih nacija u sprečavanju sukoba i ojača položaj žena u izgradnji mira i očuvanja bezbednosti na međunarodnom nivou. Prema rečima Wallström, učešće žena u ovim procesima je od strateškog značaja. Naposletku, Švedska će nastojati da unapredi način rada Saveta bezbednosti kako bi dobio na transparentnosti i legitimitetu. Ona se nada da će uspeti da ograniči pravo veta (koje imaju stalne članice Saveta bezbednosti) posebno u slučajevima poput Sirije. Pored Sirije, Švedska će posvetiti pažnju mirovnim procesima u Somaliji, Maliju, Demokratskoj Republici Kongo, Kolumbiji, Bliskom Istoku i na Kipru. 

Savet bezbednosti je, pored Generalne skupštine, najbitnije telo Ujedinjenih nacija. U njegovoj nadležnosti su održavanje bezbednosti i izgradnja mira. Predsedavanje u Savetu se rotira i traje jedan mesec. Sastoji se od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina) i ne-stalnih (ili izabranih) članica. Deset ne-stalnih članica bira Generalna skupština na period od 2 godine počevši od 1. januara, sa zamenom pet članica svake godine. Afrika daje tri člana; Južna AmerikaAzijaZapadna Evropa i ostali daju po dva člana, a istočna Evropa jednog člana. Jedna od članica je i iz arapskih zemalja, iz Azije ili Afrike. Švedska je u junu 2016. izabrana kao ne-stalna članica ovog tela. 

Ova vest je preuzeta sa portala thelocal.se i predstavlja deo Centrovih nedeljnih vesti.