Projekat: Zagovaranje uspešne integracije Roma povratnika kroz bolje uslove obrazovanja i zapošljavanja
23Feb2017

Bolji život u Srbiji, manje zahteva za azil

U Medija centru je u prisustvu ambasadora Nemačke u Srbiji Aksela Ditmana, predstavljen projekat "Osnaživanje mladih romskih prodica", koji se kroz učenje radnih veština i integraciju Roma sprovodi u Srbiji, između ostalog da bi se smanjio broj tražilaca azila u zemljama Zapadne Evrope.

Projekat traje od septembra 2016. do avgusta 2017. a podržava ga Vlada Nemačke. Tokom projekta biće osposobljeno 100 Roma za zanimanja kuvara, pekara, kozmetičara, manikira, pedikira, automehaničara, vulkanizera. Očekuje se da će 25 odsto učesnika programa odmah biti zaposleno.

- Naš cilj je da se smanji broj tražilaca azila i zato je veoma važno da se radi na obrazovanju i ekonomskom osnaživanju mladih romskih prodica, čime im pomažemo da imaju bolje uslove za život, da dobiju priliku da se integrišu u društvo, da im bude prijatniji život, da ih osnažimo kako se ne bi odlučivali da napuštaju zemlju i traže azil - rekao je Ditman, naglašavajući da je "Srbija je zemlja bezbednog porekla i da nijedan srpski građanin ne može dobiti azil".

Izvršni direktor nemačke humanitarne organizacije ADRA Igor Mitrović izjavio je da program ima za cilj da mlade romske porodice učini ekonomski jakim i samostalnim, a posebno mladi, od 16 do 20 godina.

Program će obuhvatiti 100 Roma iz Zemun Polja, naselja Marija Bursać, Doktor Ivan Ribar i Kamendin, a nastoji se da među njima 50 odsto budu žene.

Predstavnik organizacije ADRA Tomas Petraček je izjavio da Vlada Nemačke razume potrebe Srbije i pomaže projekte koji napreduju. "Cilj nam je da motivišemo te ljude, da postižu rezultate da se zapošljavaju, da osnivaju svoje firme i u njihov rad uključuju članove svojih porodica", rekao je Petraček.

Direktorka Dečijih sela Srbija, Vesna Mraković-Jokanović navela je da je cilj projekta da se mladim romskim roditeljima omogući da preuzmu brigu o svojoj deci, kroz stučno osposobljavanje i poboljšanje kvaliteta života, kako bi se prekinuo začaran krug koji se prenosi s generacije na generaciju Roma. "Romima je teško da zadrže posao kada su stigmatizovani, a kada su mladi, to je još teže", navela je ona.

Po rečima Nenada Ćirića, direktora Škole za obrazovanje odraslih "Branko Pešić", učesnici programa tokom tri meseca između ostalog uče i kako da napišu biografiju i biznis plan.

Fotografija: Medija centar