Projekat: Građani na straži: Učešće javnosti i lokalizacija sektora bezbednosti
11Sep2017

Terensko istraživanje u Nišu: Mogućnosti lokalizacija kampanja za predaju i legalizaciju vatrenog oružja

Istraživači CENTRA, Filip Stojanović i Jelena Šapić, razgovarali su sa građanima i predstavnicima Lokalnog saveta za bezbednost grada Niša, lokalne samouprave, civilnog sektora i sportskog (streljačkog) kluba iz Niša u septembru ove godine. Glavne teme razgovora su bile ljudska bezbednost u Nišu, razlozi rasprostranjenosti oružja u Srbiji i u Nišu i motivi za posedovanje oružja među građanima. Tokom razgovora, diskutovano je i o lokalizaciji kampanja za legalizaciju i predaju oružja i načinima kako bi se ona najbolje sprovela u lokalnim zajednicama imajući u vidu lokalne (specifične) kontekste. Na osnovu prikupljenih odgovora i dostupnih podataka, tim će pripremiti predlog javne politike koji će biti predstavljen na panel diskusiji tokom novembra 2017.

Ovi sastanci održani su kao deo istraživačkih aktivnosti u okviru projekta ,,Građani na straži: Učešće javnosti i lokalizacija reforme sektora bezbednosti" koji je podržan od strane Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji. Sastanci u Nišu organizovani su uz podršku Centra za razvoj civilnih resursa

Cilj projekta jeste ispitivanje mogućnosti lokalizacije kampanja za legalizovanje/predaju vatrenog oružja u Srbiji. Takođe, želimo da istražimo mogućnosti lokalnih zajednica za učešće u kampanjama legalizacije i podizanja bezbednosne kulture i nivoa bezbednosti u lokalnim sredinama. Projekat se oslanja na dugogodišnji Centrov rad na istraživanjima uticaja vatrenog i malokalibarskog oružja na ljudsku bezbednost. Naposletku, sprovođenjem ovog projekta želimo da doprinesemo unapređenju primene postojećih zakona, osmišljavanju predstojeće Stretegije za kontrolu malokalibarskog oružja, i demokratizaciji kontrole sektra bezbednosti.