15Dec2017

Potporučnica Vojske Srbije prva Evropljanka u pešadijskoj školi SAD


Potporučnica Vojske Srbije Mirjana Novaković (25) diplomirala je na Američkoj osnovnoj pešadijskoj obuci za mlade lidere u Fort Beningu u Džordžiji, saopštila je ambasada SAD u Srbiji. Obuku je pohađala kroz američki Program međunarodnog vojnog obrazovanja i obučavanja (IMET), koji finansira Vlada SAD. Ona je, štaviše, prva Evropljanka koja je diplomirala u ovoj školi, kao i prva žena oficir VS koja se profesionalno usavršavala kroz program IMET.

„Time što je prva evropska zemlja sa ženom diplomcem ove prestižne obuke, Srbija pokazuje da je posvećena promociji žena u okviru profesionalnih oružanih snaga i jačanju bilateralne vojne saradnje sa SAD", navodi se u saopštenju.

Na ovom kursu obučavaju se mladi lideri, starešine pešadije, koji su spremni da budu komandiri vodova u borbenim uslovima, odnosno da se, kako se navodi, „suoče sa novim bezbednosnim izazovima".

Tokom prošle godine Mirjana Novaković je sarađivala sa KFOR-om na čuvanju administrativne linije sa Kosovom. Osim toga, njen vod je učestvovao na međunarodnoj vežbi „Platinasti orao" održanoj ove godine u Rumuniji, navodi se u saopštenju ambasade SAD.