Projekat: Gig ekonomija u Srbiji: Ko su digitalni radnici iz Srbije i zašto rade na globalnim platformama?
27Nov2022

Dostojanstveni rad u eri digitalizacije

Kako digitalizacije menja sferu rada? Kako odgovoriti na ove promene i osigurati dostojanstveni rad u onlajn sferi? Ovo su glavna pitanja koja su otvorena tokom jednodnevne konferencije u organizaciji Saveza Samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, u okviru regionalne inicijative Danube@work. Iako se region Dunava sastoji od zemalja sa različitim nivoima razvoja, ceo region ima težnju da ustanovi fer i dostojanstvene uslove života i rada za sve ljude.

Digitizacija menja sve društvene i ekonomske oblasti života i ima veliki uticaj na rad i zapošljavanje. S jedne strane, ona pruža inovativne usluge i povećanu produktivnost, kao i više izbora za potrošače. S druge strane, digitalizacija menja tržište rada i ako ovi procesi ostanu neregulisani mogu dovesti do povećanja razlika u prihodima, kao i ograničenog pristupa sistemima socijalne zaštite ne samo zbog smanjenja smanjenja doprinosa, već i zbog često nestabilne prirode digitalnog zaposlenja. 

Ove posledice su već vidljive u oblasti digitalnog rada. Prema rezultatima Centrovog prvog eksplorativnog istraživanja o socio-ekonomskom položaju digitalnih radnika i radnica iz Srbije, digitalni rad iako pruža mogućnost za ekonomsko osnaživanje istovremeno otvara pitanja održivost tekovina dostojanstvenog rada u onlajn sferi. Branka Anđelković koja je ovom prilikom predstavila nalaze, istakla je da je sada ključno razmotriti načine regulisanje pravnog statusa, pristupa sistemu socijalne zaštite i načine kolektivnog organizovanja jer će se ova vrsta fleksibilnog oblika rada tek razvijati u budućnosti.

Pored Branke, na konferenciji su govorili predstavnici i predstavnice sindikata iz Srbije, Austrije i Danske, Ministartstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarva privrede i Unije poslodavaca Srbije.