05Dec2018

Drugu godinu za redom izabrani najbolji studentski radovi na temu ljudske bezbednosti

Najbolji studentski radovi koji slede istraživačka interesovanja tragično preminule dugogodišnje direktorke Centra za istraživanje javnih politika  Svetlane Đurđević Lukić objavljeni su uz podršku Odeljenja za demokratizaciju pri Misiji OEBS-a u Srbiji u dvojezičnom zborniku radova „Ljudska bezbednost “.  

 

                                      

 

Centar za istraživanje javnih politika (CENTAR) danas je na svečanosti u Beogradu dodelio diplome studentima osnovnih, master i doktorskih studija iz Srbije koji su se odazvali pozivu pozivu Fonda „Svetlana Đurđević Lukić“ za radove iz oblasti ljudske bezbednosti. U zborniku radova pod naslovom „Ljudska bezbednost “ predstavljeno je četiri eseja studenata osnovnih, master i doktorskih studija koji su izabrani kao inovativni i aktuelni u konkurenciji velikog broja radova studenata iz cele Srbije.

Fond „Svetlana Đurđević Lukić“ nastao je kao izraz želje Centra za istraživanje javnih politika da neguje uspomenu na prijateljicu, koleginicu, ko-osnivačicu i dugogodišnju direktorku CENTRA koja je tragično preminula u saobraćanoj nesreći prošle godine. Svetlanin dugogodišnji angažman i doprinos empirijskom i teorijskom istraživanju ljudske bezbednosti predstavlja pokretačku ideju rada Fonda.

Najbolji rad u konkurenciji studenata osnovnih studija je rad Ljubomira Mitrovića, studenta osnovnih studija Fakulteta bezbednosti, Univerziteta u Beogradu pod nazivom „Postkonfliktna društva i proliferacija malokalibarskog i lakog oružja“ koji se bavi  korelacijom između prisustva oružja i socio-ekonomskog razvoja društva i nudi model za suzbijanje rasprostranjenosti ove vrste oružja.

Za najbolji rad u konkurenciji studenata postdiplomskim studija izabran je rad „Načini komunikacije među mladima upotrebom aplikacija za upoznavanje (TINDER)“, autorki Katarine Pantelić, studentkinje osnovnih studija Fakulteta političkih nauka  i  Ljubice Vladušić, studentkinje doktorskih studija Geografskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Ovaj rad bavi se korišćenjem aplikacije za upoznavanje – Tinder, preispitujući  bezbednosti aspekt sticanja novih poznanstava preko interneta i potencijalne rizike po individualnu bezbednost.

Za učešće na konkursu diplome su dobili i autori preostala dva rada, koji su pisali o drugim važnim temama iz opusa ljudske bezbednosti. Doroteja Peković, studentkinja master studija Fakulteta političkih nauka, odabrala je temu iz oblasti zdravstvene bezbednosti i ukazala na pitanje bezbednosti dece u alternativnom smeštaju. Dok se Nikola Perišić, student osnovnih studija Fakulteta političkih nauka, bavio stradanjem pešaka, najranjivije kategorije učesnika u saobraćaju, na teritoriji Republike Srbije u 2016. i 2017. godini.            

                                                                  

Zbornik najboljih studentskih radova CENTAR je realizovao uz podršku Odeljenja za demokratizaciju pri Misiji OEBS-a u Srbiji u želji da promoviše mlade studente i studentkinje koji kreću Svetlaninim stopama. Članovi stručnog žirija bili su dr Vladimir Bilandžić, stručnjak za međunarodnu bezbednost i savetnik u Misiji OEBS-a u Srbiji, dr Vanja Rokvić sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu, dr Srđan Korać naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu (IMPP) iz Beograda i Marina Tadić članica tima Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije. Milica Skočajić i Filip Stojanović, istraživači Centra pružili su stručnu podršku studentkinjama i studentima u procesu mentorstva i time doprineli kvalitetu radova u ovogodišnjem zborniku. 

Autori dva najbolja rada dobiće tromesečnu (prva nagrada) i dvomesečnu (druga nagrada)stipendiju u iznosu od po 11. 000 dinara u mesečnom iznosu. 

Pratite nas na websajtu www.publicpolicy.rs, TW: @PublicPolicyRS | FB: PUBLICPOLICY.RS | LinkedIn: Centar za istraživanje javnih politika, Instagram: publicpolicyrs