Projekat: Procena efikasnosti mehanizama za uključivanje Roma i Romkinja
19Oct2013

Predstavnica Centra na Trećem sastanku Radne grupe lokalnih samouprava za integraciju Roma u Skoplju

Predsednica Skupštine Centra Svetlana Đurđević Lukić učestvovaće na Trećem sastanku Radne grupe lokalnih samouprava za integraciju Roma, koji se od 22-24. oktobar 2013. održava u Skoplju, u okviru projekta ODIHR/ Best Practices in Roma Integration (BPRI) in the Western Balkans, pod pokroviteljstvom OEBS.

Đurđević Lukić će govoriti o Cilju Studije o jazu između politika i prakse, podržane od strane BPRI projekta, u kojem je učestvovala kao savetnica za istraživanje.

Centar ima značajno iskustvo u istraživanju različitih tema vezanih za pitanja romske populacije. Novo istraživanje Centra pokušava da odgovori na pitanje kako pripadnice i pripadnici romske manjine opažaju vlastitu bezbednost i da li vide promene u delovanju sektora bezbednosti. Istraživanje je inspirisano brojnim izveštajima u kojima se konstatuje da su Romkinje i Romi u Republici Srbiji u samom vrhu liste najugroženijih i diskriminaciji najizloženijih društvenih grupa, kao i ranijim istraživanjem Centra o LGBT populaciji i sektoru bezbednosti u Srbiji.

Jedan od najvažnijih projekata Centra je Procena efikasnosti lokalnih mehanizama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji. Rezultat projekta su preporuke za efikasniji i održiviji rad lokalnih mehanizama za socijalno uključenje Roma i Romkinja u Republici Srbiji. Istraživački tim Centra je analizirao rad postojećih mehanizama – zdravstvenih medijatora, pedagoških asistenata, coordinatora za romska pitanja, savetnika iz Nacionalne službe za zapošljavanje i Centara za socijalni rad u opštinama gde oni svi postoje. Istraživanje je sprovedeno u saradnji i uz podršku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije.