Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
24Feb2014

Za šest godina pet odobrenih azila u Srbiji                              

                    

U Srbiji je u 2013. godini azil odobren u dva slučaja, dok je u zemlji boravilo 5.066 migranata i tražilaca azila, a za šest godina od njih 11.795 azil je dobilo petoro, rekao je 18. februara zaštitnik građana Saša Janković na konferenciji o sistemu azila i migracijama u Srbiji. On je rekao da što pre treba primeniti 20 preporuka u oblasti migracija i azila koje je pripremila njegova Kancelarija, a zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović je rekao da bi te preporuke trebalo da počnu da se primenjuju do kraja februara. Božović je najavio da će do juna biti donet novi zakon o azilantima.

Na konferenciji za novinare koju su na temu "Izazovi Republike Srbije u oblasti azila i migracija" organizovali Zaštitnik građana, Ministarstvo unutrašnjih poslova i kancelarije UNHCR-a, Janković je rekao da 20 preporuka u oblasti migracija i azila moraju odmah početi da se primenjuju jer se ljudska prava ne mogu rešavati pomoću štapa i kanapa.

Većina onih koje u javnosti nazivaju "azilantima" su ilegalni migraniti koji ne žele azil, već da preko Srbije stignu do Zapadne Evrope, rekao je Janković. Kako je naveo, ilegalni migranti putuju po godinu dana od Afrike, preko južne i istočne Evrope, da bi stigli na Zapad, a da ih pri tom ne registruju. Sve zemlje izbegavaju da evidentiraju migrante i urade sve što propisi nalažu, jer zemlja koja to prva učini, biće mesto na koje će migranti biti vraćeni ukoliko ne dobiju azil tamo gde ga zatraže, rekao je ombudsman. Po rečima Jankovića, važno je da se utvrdi identitet migranata, da bi se znalo i to da li je žrtav ili možda zločinac.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladimir Božović rekao je da očekuje da će preporuke Zašitnika građana stupiti na snagu do kraja februara, a da će zakon o azilantima kojim bi se razgraničili tražioci azila od iregularnih migranata u tranzitu, biti donet do juna.

Božović je rekao da u Srbiji postoji politička volja da se reši problem azilanata i iregularnih migranata, ali to nije moguće bez saradnje zemalja regiona i međunarodne zajednice. On je upozorio da taj problem ima i bezbednosni značaj jer kanalima za švrec ljudi mogu da dođu i osobe koja su ratovale u Siriji. Božović je rekao da u centrima za azil ima 513 stranaca, a da su ove godine 1.322 osobe zatražile azil, ali je svega osmoro to učinilo zvanično.

Državni sekretara u MUP-u je rekao da je tokom ove godine policija sprečila ilegalni prolazak 206 osoba. Po njegovim recima, najkritičnija je granica s Makedonijom, gde migranti stižu preko Turske i Grčke, na putu ka zapadu Evrope.

Izvor: Beta

euractiv.rs