Projekat: Ranjive grupe i reforma sektora bezbednosti u Srbiji: studija slučaja LGBT
25Jun2014

Gej brakovi u svim državama Amerike

Američki savezni Apelacioni sud saopštio je danas da nijedna savezna država u SAD ne može da spreči homoseksualni brak, prenosi Beta.Tročalno sudsko veće Apelacionog suda navelo je da je država Juta, koja je u decembru zabranila sklapanje homoseksualnih brakova, prekršila američki Ustav.Veće je potvrdilo raniju odluku nižeg suda koji je poništio zabranu u Juti. Država Juta ima pravo da uloži žalbu na odluku. 
Apelacioni sud se još nije izjasnio o istoj zabrani u drugoj američkoj državi Oklahomi. 
Američki Vrhovni sud je u junu prošle godine potvrdio pravo homoseksualaca na sklapanja braka i priznao im socijalne beneficije. Međutim, homoseksualni brak je zabranjen u 30-ak američkih država. 
Najkonzervativnija je Arizona, koja je nedavno donela zakon koji dozvoljava trgovcima i hotelijerima da odbiju da usluže homoseksualne parove. Pristalice tog zakona su ga nazvali "Nema torte za homoseksualce". Republikanci, koji čine većinu u Arizoni, naveli su da su doneli zakon zabrinuti za trgovce-protivnike homoseksualnog braka. Oni su naveli primer iz susedne države Novi Meksiko, gde je fotograf Ilejn Hagenin odbila da slika venčanje dve lezbijke, pa je tužena sudu zbog diskriminacije.