Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
18Nov2013

Foto–konkurs “Pod istim krovom" o životu Roma u Srbiji

U okviru projekta „Povećanje vidljivosti diskriminisanih grupa u Srbiji 2013“ podržanog od strane Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowement for Democracy), raspisao je konkurs za najbolje fotografije o životu romske zajednice u Srbiji. Konkurs traje do 2. decembra 2013. godine, a izbor najboljih fotografija će obaviti stručni žiri koji čine predstavnici civilnog društva i istaknuti umetnici iz Srbije.

Najboljih 12 fotografija po izboru žirija će biti predstavljeno na dve izložbe koje će u toku decembra 2013. godine biti održane u Beogadu i Nišu, a takođe će biti korišćene i za štampanje kalendara za 2014. godinu. Tri najbolje ocenjene fotografije će biti postavljene na bilbordima u Nišu i Beogradu koje je za potrebe konkursa besplatno ustupila kompanija „Alma Quatro“. Pravo učešća na foto-konkursu imaju sva lica sa teritorije Republike Srbije.

„Važno je da ukažemo na činjenicu da pripadnici romske populacije žive iste živote kao i svi ostali i da se suočavaju sa istim izazovima kao i svi mi. Ipak, činjenica je da je diskriminacija značajan problem sa kojim se romska zajednica susreće i da njenim članovima otežava pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i poslovima. Ovo je sistemski problem prouzrokovan neinformisanošću većinske populacije o našim komšijama Romima“ rekao je Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defenders za Zapadni Balkan. „Samo ime konkursa – ‘Pod istim krovom’ je suština ovog projekta, a to je da pokažemo da svi mi delimo zajedničku budućnost u Srbiji, nezavisno od nacionalnog i etničkog porekla“ dodao je.

Procenjuje se da u Srbiji živi oko 400.000 članova romske zajednice, od čega je čak polovina živi u izuzetno teškim uslovima u nehigijenskim naseljima, kojih ima oko 600 na teritoriji cele zemlje, bez pristupa osnovnim resursima potrebnim za život, poput čiste pijaće vode. Uz LGBT zajednicu, Romi se smatraju najviše diskriminisanom i najugroženijom zajednicom  u Srbiji. Prema istraživanju Centra za slobodne izbore i demokratiju, čak 38 odsto građana Srbije smatra da su Romi najviše diskriminisana grupa u Srbiji. Po istom istraživanju, 53 odsto populacije ne bi prihvatilo da im pripadnik romske zajednice bude član porodice, 25, 9 odsto ne bi prihvatilo Roma kao nastavnika a 28, 2 odsto kao predstavnika države.

Za više informacija posetite Facebook stranicu konkursa „Pod istim krovom“.

Izvor: civilrightsdefenders.org