03Oct2014

Vojvodina primer za inkluziju Roma

Novi Sad - Rezultati ostvareni na polju zapošljavanja i obrazovanja Roma u Vojvodini predstavljaju primere dobre prakse za sve evropske zemlje, saglasni su funkcioneri EK.

Ovo je, naime, danas konstatovano na sastanku predstavnika pokrajinskiih institucija sa predstavnicima Direktorata Evropske komisije za proširenje.

"To je od izuzetnog značaja za Evropsku komisiju, za evropske institucije ali i za čitav region, jer su ponuđeni primeri dobre prakse u različitim oblastima, koji su primenjivi u svim zemljama gde žive Romi", rečeno je na sastanku a prenosi Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

Dogovoreno je da Kancelarija za inkluziju Roma Vojvodine organizuje međunarodnu konferenciju posvećenu položaju Roma i da na njoj iznese primere dobre prakse iz Vojvodine.

Ocenjeno je i da je romska nacionalna zajednica u Srbiji i dalje u teškom socio-ekonomskom i pravno-političkom položaju i da Evropska komisija ulaže "ogromne napore" da pomogne u rešavanju problema.

Poseta delegacije Vojvodine Briselu deo je projekta "Izgradnja kapaciteta Kancelarije za inkluziju Roma", koji je podržao Fond za otvoreno društvo iz Budimpešte. Studijsku posetu podržali su i Fond za evropske poslove Vojvodine i Misija Vojvodine u Briselu.Delegaciju iz Vojvodine činili su i direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović i pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Slavica Denić.

B92