06Oct2014

Neiskorišćen potencijal elektronske uprave

Građani Srbije će do kraja ove godine dobiti mogućnost da preko portala "euprava" (euprava.gov.rs) pogledaju svoje poreska zaduženje i da ih plate, najavila je 3. oktobra Direkcija za elektronsku upravu. Oko 15.000 građana ima nalog na ovom portalu, na kojem usluge nudi 116 tela države i lokalnih vlasti. Ocenjeno je ipak da potencijal portala nisu u potpunosti iskoristile ni institucije ni građani.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, direktor te direkcije Dušan Stojanović je rekao da će građani poresko zaduženje za porez za imovinu na eupravi moći da vide u novembru u svih 169 opština u Srbiji. Taj projekat se, kako je naveo, razvija u saradnji sa Poreskom upravom.

On je istakao da trenutno portal "euprava" najbolje sarađuje sa Ministartvom unutrasnjih poslva (MUP) i najvio da će do kraja godine građanima biti ponuđeno osam novih usluga koje su vezane za lična dokumenta.
 

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović je istakao da korišćenje portala "euprava", koji je namenjen i građanima i privredi, štedi vreme i novac, a omogućava i bolju informisanost i transparentnost rada državne i lokalne uprave.
 

On je pozvao državne organe i lokalne samouprave, koje jos ne koriste portal "euprava", da to urade, jer će to doneti dobrobit i građanima i samoj administraciji.

Nedovoljno korišćenje uprave
 

Na konferenciji je ocenjeno da uprkos razvoju portala i dalje nije iskorišćen njegov potencijal.
 

Usluge preko portala "euprava" trenutno nudi 116 organa državne uprave i lokalne samouprave, što je, kako je ocenio Stojanović, "lep broj".
 

Istakao je ipak da je i dalje veliki potencijal neiskorišćen, jer još 150 organa ne koristi taj jedinstveni portal.
 

Direktor Direkcije za elektronsku upravu je naveo da usluge portala "euprava" koristi 15.000 građana Srbije, ali, kako je dodao, i tu je potencijal neiskorišćen, jer bi moglo da ih korsiti 4,5 do pet miliona građana.
 

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku pokazalo je da među osobama koje koriste internet 36% koristi elektronsku upravu za dobijanje informacija, 20,6% za korišćenje zvaničnih formulara i 13,2% za slanje popunjenih obrazaca.
 

Najveći korisnici elektronske uprave su osobe između 25 i 64 godine, a udeo naglo opada među starijima od 65.
 

Neke od usluga koje građani preko "euprave" trenutno mogu da koriste je zakazivanje termina za licnu kartu i pasoš, registracija i produzenje produzennje regostracije vozila, zamena stare vozacke dozvole, kao i vađenje izvoda iz matičnih knjiga u opštinama.
 

Kako je istaknuto, do sada je podneto ukupno 589.640 zahteva, a najčešće korišcenja usluga je produžavanje registracije vozila na ovlaštenim tehničkim pregledima i tako je do sada registrovano 350.000 vozila.

EurActiv.rs

Ilustracija: www.euprava.gov.rs