04Oct2014

Kampanja za bolje razumevanje Roma

BEOGRAD

Državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin priključio se viralnoj kampanji „Da se bolje razumemo“ kako bi pomogao integraciji i širenju međusobnog razumevanja Roma i onih koji nisu Romi.

Borovčanin je, kako se navodi u saopštenju, istakao značaj borbe protiv svih vidova diskriminacije i naglasio da je neophodno promovisati toleranciju kako bi se omogućio suživot, jednake šanse i učešće Roma u svim društvenim tokovima.

Borovčanin je podsetio na značaj mladih Roma i njihovog uključivanja u društvo, pre svega kroz proces školovanja, zapošljavanja, sporta, kulture, politike i ostalih sfera.

"Proces evropskih integracija podrazumeva ulazak u porodicu evropskih naroda bez predrasuda, podela i diskriminacija i zato je neophodno da se sa svima bolje razumemo", rekao je Borovčanin.

Ministarstvo omladine i sporta podržalo je kampanju ROMAG-a koja treba da doprinese širenju međusobnog razumevanja Roma i onih koji nisu Romi u užem smislu i integracije Roma u širem, zbog čega je i državni sekretar za omladinu snimio video poruku na romskom jeziku.

Video-kampanja "Da se lepše razumemo" je sastavljena od izjava poznatih ličnosti romskog i onih koji nisu romskog porekla.

Sve izjave javnih ličnosti onih koji nisu romskog porekla su na romskom jeziku, i obrnuto - romski poznati predstavnici pričaju na srpskom, a ispod svake izjave postavljen je titl na drugom jeziku.

Osim Borovčanina u kampanji učestvuju dramaturg Jovan Ćirilov, novinar Vanja Bulić, pisac Marko Vidojković, Jelisaveta Karađorđević...

Romsku nevladinu organizaciju “ROMAG” su osnovali Jovan Ćirilov, Dušan Bulić i Biljana Tasić.

RTV