03Oct2014

Uspešan rad porodičnih saradnika u Kragujevcu

Centar "Kneginja Ljubica" u Kragujevcu već godinu dana realizuje novu uslugu socijalne zaštite: porodični saradnik. Pod pokroviteljstvom Unicefa, uz finansijsku pomoć Fondacije "Novak Đoković" dva porodična saradnika pomažu Kragujevčanima u rešavanju svakodnevnih životnih problema.

Dva do tri puta nedeljno, psiholog Milena Kovačević je sa porodicom Vajthauzer. Sanja je samohrana majka i podiže četvorogodišnju Helenu i petogodišnjeg Pavla koji ima i zdravstvene probleme. Zajedno se, kažu, bore sa svim nedaćama.

Milena je za Sanju više od porodičnog savetnika, psihologa... Postala joj je prijatelj kojem može da se požali i dobije savet za sve, utehu i podršku:

"Milena je često sa nama, i to je prava stvar", kaže Sanja. "Ne prepričavam joj problem, već ga ona zajedno sa nama rešava. Počev od toga kako da vaspitavam decu, igram se na drugačiji način da onih važnih saveta kome da se obratim za pomoć u lečenju."

Posle četvoromesečnog rada sa porodičnim saradnikom, Sanja je odlučila da iskoristi svoje sklonosti ka umetnosti i započne sopstveni posao. Dobila je mašinu za šivenje i nada se da će zarađivati za svoju porodicu.

Psiholog i pedagog protekle godine radili su sa pedesetak kragujevačkih porodica. Problema je mnogo, rešavaju ih zajedno, postepeno, korak po korak. Pomažu u svim oblastima života, održavanju higijene, čuvanju dece, vaspitavanju bez fizičkiih kazni.

"Pomažemo im", kaže Milena Kovačević, porodični saradnik, "da shvate koliko je važno da
srede svoj dom, da ne zanemaruju decu, da shvate koliko je važno da deca redovno idu u školu. Upućujemo ih gde u lokalnoj zajednici mogu da ostvare svoja prava i reše neke od problema."

Najbolji rezultati postignuti su kod dece, 125 mališana je u porodicama sa kojima je radio porodični saradnik. Postali su bolji i redovniji đaci, počeli da se bave umetnošću. Dosta su naučili i roditelji, kaže Ljiljana Stanković, direktorka Centra "Kneginja Ljubica":

"Naučili su kako da se bore sa svakodnevnim životnim problemima da ih ne zanemaruju, da nije sramota potražiti pomoć, da loše navike treba menjati. Do tih promena se teže dolazi, dugotrajnim radom, ali u oblasti socijalne zaštite napreduje se malim koracima koji
baš zbog toga imaju veliki značaj."

Projekat "Porodični saradnik" biće ralizovan i sledeće godine, a od postignutih rezultata zavisi hoće li to biti redovna usluga socijalne zaštite u kragujevačkom Centru "Kneginja Ljubica".

RTS