27Oct2014

Zakonitost, svrsishodnost, srazmernost - fundamentalna načela obrade podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodolјub Šabić je, u pismima upućenom potpredsedniku Vlade i ministru državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički i ministru za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandru Vulinu, ukazao da je neophodno u što kraćem roku obustaviti dalјu obradu podataka dece koja je gradskim i opštinskim upravama naložena zajedničkim pismom dva ministarstva od 21. 10. 2014. godine.

Navedenim pismom dva ministarstva zahtevano je od gradskih i opštinskih uprava da od osnovnih škola na teritoriji svoje opštine zatraže podatke o deci (ime i prezime, JMBG, škola, razred) koja imaju više od 30 neopravdanih izostanaka, te da te podatke potom dostave službi dečije zaštite u svom gradu odnosno opštini, a da će dalјa uputstva dobiti 3. novembra.

Neposredno po dobijanju ovog pisma povereniku se obratilo nekoliko gradskih opština sa molbom za mišlјenje o dopuštenosti, osnovu, svrsi ovakve obrade ličnih podataka dece.

Poverenik je od oba ministarstva zatražio da naznače pravni osnov za ovakvu obradu podataka, odnosno za instrukcije ministarstava upućene opštinskoj upravi, podsećajući da su osnovna načela zaštite podataka o ličnosti i istovremeno uslovi za dopuštenost obrade podataka zakonitost, svrsishodnost, srazmernost, bezbednost podataka i tačnost i ažurnost.

Poverenik je takođe ukazao da je, do otklanjanja svih dilema u vezi sa opisanim načinom obrade podataka dece, potrebno u što kraćem roku obustaviti dalјu obradu i o tome obavestiti sve organe kojima je ona prethodno naložena, kako bi se sprečile negativne posledice i umanjio rizik po prava maloletnih lica.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti