06Nov2014

Festival tolerancije u Beogradu

Festival tolerancije će se prvi put održati u Beogradu od  13. do 15. novembra 2014. godine, a do sada je održan u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu, Beču i na Cetinju.


Program festivala se sastoji od filmskog, izložbenog  i obrazovnog programa, kao i nagradnog konkursa za najbolji  tvit na temu tolerancije.

U okviru filmskog programa biće prikazano  12 dugometražnih, dokumentarnih i kratkih filmova na temu borbe protiv fašizma  i diskriminacije.  

Svečano otvaranje festivala je u četvrtak, 13. novembra od 19 časova u Domu omladine Beograda, kada će premijerno biti prikazan izraelski film “U potrazi za mađioničarem”.

Važan deo festivala čini obrazovni program, namenjen  srednjoškolcima, studentima i mladima. U četvrtak, 13. novembra u 11 časova u Sali Amerikana Doma omladine Beograda, predavanje o Holokaustu  održaće Branko  Lustig, višegodišnji logoraš i dobitnik dva Oskara. On će govoriti o ličnom iskustvu iz koncentracionih logora,  kao i o važnosti tolerancije, međusobnog uvažavanja i prihvatanja različitosti.

Dan kasnije u isto vreme na istom mestu, Mirko Ilić, poznati grafički dizajner iz Njujorka i dobitnik brojnih nagrada, govoriće o simbolima mržnje i neofašističkoj ikonografiji prisutnoj u javnim prostorima. Tema predavanja je problem neznanja, prećutkivanja i nemara javnosti u opažanju simbola i grafičkog  govora mržnje skinheadsa, neonacističkih grupa i ekstremnih navijača koje u poslednje vreme jačaju.

U okviru izložbenog programa, beogradskoj publici biće prikazani originalni plakati sa Velike antimasonske izložbe koju su  okupacione  vlasti organizovale 1941. godine u Beogradu.  Cilj izložbe bio je produbljivanje već  rasplamsale mržnje prema Jevrejima.  Otvaranje izložbe održaće se u petak, 14. novembra od 18 časova u Ustanovi kulture Parobrod.


Poslednjeg dana festivala, 15. novembra, od 17 časova u galeriji O3on biće otvorena  izložba  “Ništa ni o čemu”  umetnika Srđana Ćešića, kojom će autor predstaviti svoj kritički pogled na našu političku i širu društvenu stvarnost. U okviru izložbe biće prikazane ilustracije, fotomontaže, tekstovi i video radovi nastali kao deo aktivnosti na  društvenim mrežama.

U toku je i nagradni konkurs za najbolji tvit na temu  tolerancije.  Korisnici društvene mreže Twitter mogu učestvovati na konkursu korišćenjem  hashtag-a #TolerancijaJe.


Svi festivalski programi su besplatni.

Više informacija o festivalu možete naći na sajtu beograd.festivaloftolerance.com

Festival tolerancije