Projekat: Formalne i neformalne mreže u ruralnim oblastima
10Nov2014

Muškarci gazduju dok žene kopaju

Među vlasnicima gazdinstava u Srbiji žene čine tek 17,3 odsto, dok ih je među upravnicama 15,9 odsto.

S druge strane, "nežniji“ pol čini izrazitu većinu, čak 63 odsto, među članovima porodice i rođacima koji rade na imanju. Ovi poražavajući podaci najbolje odslikavaju rodnu nejednakost na tržištu rada u poljoprivredi. Oko 33 odsto vlasnika gazdinstava je starije od 65 godina.

Ovo je samo deo studije, sačinjene na osnovu podataka poslednjeg popisa poljoprivrede u Srbiji i odnosi se na 2012. godinu. Autori publikacije "Radna snaga i aktivnosti poljoprivrednih gazdinstava“, profesor dr Natalija Bogdanov i profesor dr Marija Babović, istakle su da je poslednji ovakav dokument rađen pre šest decenija.

"U srpskoj poljoprivredi angažovano je gotovo 1,5 miliona ljudi, a svaki peti stanovnik ima stalnu ili povremenu aktivnost u agraru", rekla je Bogdanov. - Od ukupno 1.442.628 poljoprivrednika, 98,2 odsto je u sektoru domaćinstva, a približno svako četvrto domaćinstvo u Srbiji poseduje gazdinstvo. Najveći deo poljoprivredne radne snage na porodičnim gazdinstvima u Srbiji čine članovi porodice ili rođaci - 56,3 odsto.

Najveći broj članova porodičnih gazdinstava, oko 47 odsto, radi na posedima veličine od dva do 10 hektara, dok 43 obrađuje zemlju do dva hektara.

"Rezultati pokazuju da postoji visoka koncentracija radne snage na porodičnim gazdinstvima čija je veličina na nivou ekonomske održivosti", istakla je Bogdanov. - To jasno ukazuje na relativno nisku produktivnost poljoprivrede na porodičnim gazdinstvima.

B92, Agropress