13Nov2014

Inkluzivno predškolsko obrazovanje

BEOGRAD

Skoro polovina dece između tri i pet godina nije uključena u sistem predškolskog obrazovanja i vaspitanja u Srbiji, istakli su organizatori seminara "Razvijanje različitih predškolskih programa kroz projektno učenje " u Hotelu Kasina.

Seminar predstavlja realizaciju projekta "Vrtići bez granica 2 - kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji", koji treba da pomogne vaspitačima u kreiranju raznovrsnih programa za decu iz svih socijalnih grupa, rekla je koordinatorka projekta Dragana Koruga.

"Neophodno je razviti programe za decu, koja nisu obuhvaćena predškolskim obrazovanjem, posebno za one iz ruralnih i siromašnih sredina", podvukla je ona.

Prema njenim rečima, samo 27 odsto dece iz seoskih sredina, 9 odsto iz siromašnih porodica i 5, 7 odsto iz romskih nasilja obuhvaćeno je predškolskim sistemom, a prednost se daje deci zaposlenih roditelja u urbanim sredinama.

"Na ovaj način želimo da preokrenemo trenutnu situaciju i skrenemo pažnju da vrtići ne služe samo čuvanju dece već i njihovom razvoju u skladu sa ličnim kapacitetima", dodala je Koruga.

Ona je ocenila da je u ostvarivanju tih ciljeva bitan dokument "Kaleidoskop", koji predstavlja korak u uvođenju projektnog učenja u predškolske ustanove u skladu sa standardima Evropske unije.

"Kaleidoskop bi trebalo da pomogne praktičarima da omoguče deci učenje kroz situacije, tako što će istraživati i rešavati konkretne probleme", dodala je Koruga.

Više od 40 vaspitača i stručnih saradnika iz 10 predškolskih ustanova, učestvuje u seminaru, kako bi unapredili rad sa decom, istakla je profesorka Filozofskog fakulteta i predstavnica Instituta za pedagogiju i androgogiju, Dragana Pavlović Breneselović.

"Želimo da ih naučimo da sebe razvijaju kao refleksivne praktičare,koji stalno preispituju teoriju i daju smisla praksi ", dodala je ona.

Projekat "Vrtići bez granica 2", realizuju UNICEF i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Centrom za interaktivnu pedagogiju, Institutom za adrogogiju i pedagogiju, Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, 10 predškolskih ustanova i lokalnih samouprava uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Ovaj projekat se realizuje u 10 gradova i opština u Srbiji : Smederevo, Loznica, Leskovac, Sjenica, Odzaci, Krupanj, Bojnik, Čačak, Nova Varoš i Čukarica.

Video prilog možete pogledati ovde.

RTV