Projekat: Formalne i neformalne mreže u ruralnim oblastima
28Nov2014

U Vojvodini najbogatija gazdinstva

NOVI SAD, BEOGRAD

Rezultati Popisa poljoprivrede 2012. godine pokazali su da najveću prosečnu ekonomsku veličinu poljoprivrednog gazdinstva ima Vojvodina - 12.032 evra, a najmanju regioni južne i istočne Srbije - 3.414 evra.

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović ukupan broj poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srbiji iznosi 631.552, a prosečna ekonomska veličina poljoprivrednog gazdinstva iznosi 5.939 evra.

Popis je pokazao i da prosečnu ekonomsku veličinu poljoprivrednog gazdinstva dominantno opredeljuje sektor porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, s obzirom na to da ovaj sektor učestvuje sa 99,5 odsto u ukupnom broju poljoprivrednih gazdinstava u državi.

Vukmirović je naveo i da, posmatrano po klasama ekonomske veličine poljoprivrednih gazdinstava, najveći broj poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, odnosno 45,7 odsto, ima ekonomsku vrednost gazdinstva manju od 2 hiljade evra, a najmanji broj poljoprivrednih gazdinstava, to jest 0,3 odsto od ukupnog broja, evidentira se u klasi ekonomske veličine 100 hiljada i više evra.

"Gledano prema tipu poljoprivredne proizvodnje, poljoprivredu Srbije karakteriše dominacija mešovitih poljoprivrednih gazdinstava, s obzirom na to da više od polovine poljoprivrednih gazdinstava - 53,7 odsto, pripada jednoj od tri grupe poljoprivrednih gazdinstava sa mešovitom biljnom i stočarskom proizvodnjom", objašnjava se u saopštenju.

Kako se dodaje, specijalizovanih gazdinstava je 46 odsto, a u ovoj grupi je najviše specijalizovanih za ratarsku proizvodnju, a najmanje za povrtarstvo, cvećarstvo i ostale hortikulture.

Popis poljoprivrede 2012. sproveden je u periodu od 1. oktobra do 15. decembra 2012. godine, a njime je po prvi put omogućena izrada tipologije – klasifikacije poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, koja se zasniva na ekonomskom kriterijumu i strukturnim karakteristikama poljoprivrednih gazdinstava.

RTV

Foto: RTV, Maja Tomić