Projekat: Formalne i neformalne mreže u ruralnim oblastima
19Dec2014

Gazdinstva pozvana da postanu deo sistema FADN

Ministarstvo poljoprivrede Srbije pozvalo je danas poljoprivredna gazdinstva da postanu deo srpskog sistema računovodstvenih podataka (FADN) i da zajedno sa svojim savetodavcima započnu vođenje evidencije troškova i prihoda.


Sistem FADN kroz stalno praćenje prihoda, troškova i profita, obezbeđuje identifikovanje pozitivnih i negativnih faktora poslovanja te poljoprivrednici, donošenjem ispravnih poslovnih odluka na osnovu toga, mogu poslovati uspešnije.

Vođenje te evidencije poljoprivrednicima omogućava i efikasnije planiranje proizvodnje i investicija, kao i lakše pripremanje projektne dokumentacije za dobijanje subvencija.Poljoprivrednim gazdinstvima, koja se uključe u sistem računovodstvenih podataka tokom 2015. godine, biće omogućeno da dobiju povratni izveštaj o svom ekonomskom stanju, mogućnost da se porede s drugim gazdinstvima na teritoriji Srbije, ali i s proizvođačima iste ekonomske veličine i tipa proizvodnje u Evropi i zemljama u regionu.


Praćenje i analiza razultata poslovanja gazdinstva koje poljoprivrednici dobijaju od FADN sistema, poboljšaće kvalitet saveta savetodavaca s kojima poljoprivrednici sarađuju.


Ministarstvo u saradnji s Poljoprivrednim savetodavnim stručnim službama u Srbiji radi na uključivanju novih 500 poljoprivrednih gazdinstava, koja ispunjavaju određene proizvodne i ekonomske kriterijume za FADN sistem.


Učešće u FADN sistemu je dobrovoljno.


Za sve informacije i prijave za učešće, poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti područnoj Poljoprivrednoj stručnoj savetodavnoj službi (www.psss.rs).

Beta, Agropress