Projekat: Unapređivanje prevencije, zaštite i integracije žrtava trgovine ljudima
25Dec2014

Do kraja maja poseban zakon o nestalim bebama

BEOGRAD - Poseban zakon o nestalim bebama (lex specialis) biće donet do kraja maja naredne godine, najavio je danas ministar pravde Nikola Selaković.


Ministri pravde i zdravlja Nikola Selaković i Zlatibor Lončar dogovorili su se da u cilju efikasnog sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava donesu poseban zakon o nestalim bebama, a za tu odluku danas su dobili i podršku roditelja nestalih beba.


Selaković je rekao da će o odluci do 9. januara biti obavešten Komitet ministara Saveta Evrope, kao i da će u izradu zakona biti uključeni i predstavnici udruženja roditelja, poverenik za informacije od javnog značaja, ombudsman i sve relevantne institucije.


Ministar zdravlja naglasio je da je Srbija prva država u Evropi i svetu u kojoj će biti donet poseban zakon o nestalim bebama, čiji je cilj da se utvrdi istina i pravda, kako se nešto slično više ne bi dešavalo.


"Danas se u porodilištima strogo insistira na poštovanju pravila, a to je da roditelji vide mrtvo dete, da učestvujete u sahranjivanju, uvodi se video nadzor", rekao je Lončar.


On je rekao da su dobili predlog da se radi otisak prstiju majke i deteta i da će ministarstvo takav predlog podržati, a ako bude potrebno i finansirati, kako se slične stvari ne bi ponavljale.


Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić rekao je da će policija istražiti svaki slučaj pojedinačno po nalogu tužilaštva, kako bi se došlo do prave istine o nestalim bebama.


Roditelji nestalih beba zadovoljni su što će biti usvojen poseban zakon, jer su oni na tome insistirali od samog početka.


Predstavnik Beogradska grupa roditelja Nikola Šegrt kaže da krađe beba u budućnosti neće biti tek onda kada se reši gde su nestala njihova deca. On je rekao da će zakon isključiti mogućnost da slučaj zastari, da krivičnog gonjenja neće biti, ali da će biti istraga. "Nama je jedini cilj istina o našoj deci, nikakva materijalna odšteta", rekao je Šegrt.

Majka nestale bebe Mirjana Novak rekla je da će roditelji učestvovati u donošenju zakona i da je ovo veliki korak i pobeda roditelja, jer državne institucije, kako kaže, svih ovih godina nisu htele da sarađuju sa roditeljima.

Tanjug