26Dec2014

Resursni centar za NAP - interaktivna platforma za unapređenje primene Rezoucije 1325 SBUN

Resursni centar za NAP je interaktivna platforma za učenje novih strategija i razmenu analiza, alata, i naučenih lekcija, sa ciljem unapređenja primene Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN-a u praksi. Radi se o projektu koji je pokrenuo Institut za inkluzivnu bezbednost iz SAD, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške.

Platforma donosi najnovije informacije o stanju nacionalnih akcionih planova (NAP) širom sveta, uključujući i vesti koje su poslednje države usvojile NAP. Ona sadrži glavne momente, kao i detaljnu analizu  o svih 48 država koje su do sada formalno usvojile inkluzivne politike.

Zašto je važan Resursni centar? Rezolucija 1325 nije samo papir, već podrazumeva globalnu posvećenost promenama života žena i muškaraca koji žive u nestabilnim područjima. Da bi pokazali kako ovaj dokument može značajno uticati na promene, Resursni centar  predstavlja četiri priče koje pokazuju kako nacionalni akcioni planovi mogu napraviti razliku u životima ljudi.

Resursni centar poseduje bogatu biblioteku izveštaja i članaka koji rasvetljavaju kako pripremiti, i implementirati NAP i kako meriti njegov uticaj. Bez obzira da li želite da odredite kako najbolje da procenite postojeći NAP ili pokušavate da utičete na formiranje političku volje da se u vašoj državi usvoji plan,  naći ćete potrebne korisne savete.

Možete  proći interaktivnu obuku kako bi se upoznali sa Rezolucijom 1325 Saveta bezbednosti UN i nacionalnim akcionim planovima. Ovaj 30-minutni modul će vam pomoći da razumete zašto su važni NAP i kako možete da zagovarate veće učešće žena u odlučivanju u vašoj zemlji.

Namera je da se stvori zajednica ljudi iz vlasti, civilnog društva, ali i svih drugih, koji su posvećeni ideji da se stabilnost gradi kroz inkluzivne politike i prakse.

Institut za inkluzivnu bezbednost