Projekat: Unapređivanje prevencije, zaštite i integracije žrtava trgovine ljudima
29Dec2014

Otisak prsta jednostavan i siguran lek protiv krađe beba

BEOGRAD - Mladi naučnik iz Srbije Komlen Lalović patentirao je uređaj za uzimanje otisaka prstiju majke i bebe kako bi se odmah na porođaju dokazivalo materinstvo i sprečile eventualne zloupotrebe, kao što su krađa ili zamena beba u porodilištima.


Za patent, koji je zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu, zainteresovano je i Ministarstvo zdravlja, koje želi da konačno stavi tačku na aferu u vezi s krađom beba i otkloni strepnje roditelja da nešto slično može i danas da se desi.


"To je dualni biometrijski skener koji pri porođaju direktno uzima otisak prsta novorođenčeta i majke. Podaci mogu da se šifruju, mada i ne moraju", objašnjava Lalović u izjavi Tanjugu.

On navodi da bi pri izlasku iz porodilišta trebalo ponovo da se uradi kontrola i uzme otisak prsta deteta i majke, tako da ne stvori ni minimalna mogućnost zamene, krađe bebe ili neke druge zloupotrebe, a i time bi svaka majka znala pouzdano da je dete njeno.

"Uređaj je sjajan. Mi danas mnogo toga čuvamo raznim sistemima zaštite - novac, sefove, a ono što je najsvetije - ljudski život, ne čuvamo. Ovo je prilika da prvi uvedemo ovu inovaciju, a onda i da je izvozimo", kaže Lalović.


Mladi doktorand pojašnjava da ovo nije moglo ranije da bude primenjeno u praksi, recimo, sedamdesetih i osamdesetih godina, jer biometrija nije bila na tom nivou kao danas, ali dodaje da je interesantno da nigde u svetu biometrija nije počela da se koristi u te svrhe.
"Interesantno je da niko nije biometriju počeo da koristi u porodilištima, ali to je šansa za nas da patent primenimo u Srbiji, a zatim i da izvezeno u inostranstvo", kaže Lalović.


Čim je počelo da se govori o uzimanju otiska prsta kod beba, krenule su i kritike da je to "čipovanje dece". "Ovo nema nikakve veze sa čipovanjem. To bi se radilo u porodilištima uz pristanak majke", naglašava Lalović.


Na ideju je došao, kako kaže, jer će za nekoliko meseci postati otac, a biometrija je tema njegovog doktorskog rada. Naučno je dokazano, pojašnjava, da se jedino otisak prsta formira prenatalno, do sedmog meseca trudnoće i ostaje takav do kraja života, dok se sve ostale biometrije menjaju.


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno je rekao da će ministarstvo podržati projekat, ako da je portrebno i da bude podržan finansijski kako bi se primenjivao u porodilištima.


Lalović kaže da prva faza realizacije projekta ne bi koštala više od 15.000 do 20.000 evra, dok bi nabavka uređaja porodilišta koštala od 200 do 300 evra.


Kaže i da bi svako porodilište trebalo da ima po jedan uređaj, pojedina i više, zavisno od broja beba koje se u njima rađaju. "Jedina moja molba ministarstvu ili nekoj fondaciji je da mi pomognu u međunarodnoj zaštiti ovog patenta, koja malo više košta i ne može pojedinac da je priušti. Ako Ministarstvo zdravlja prihvati izum neću tražiti nikakve naknade, dozvoliću da se u Srbiji koristi besplatno", zaključio je Lalović.

Tanjug