Projekat: Monitoring predsedavanja Srbije OEBS-om
08Jan2015

Nacrt rezolucije Evropskog parlamenta: Zabrinutost zbog stanja slobode izražavanja u Srbiji

BEOGRAD 

Srbija treba da uloži dodatne napore na planu reformi, uključujući reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, dok prilike u vezi sa slobodom izražavanja zabrinjavaju, proističe iz prvog nacrta rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije. 

U nacrtu rezolucije koji će se u martu naći pred Evropskim parlamentom, pošto ga prvo u dva navrata razmotri Spoljnopolitički odbor i dostave se amandmani, pozdravlja se usvajanje seta medijskih zakona i poziva na njihovu primenu, ali izražava zabrinutost zbog prilika u vezi sa stanjem u toj oblasti. 

"Evropski parlament izražava zabrinutost zbog pogoršanja uslova za puno ostvarivanje slobode izražavanja u Srbiji i naglašava potrebu za punom transparentnošću vlasništva u medijima. EP izražava zabrinutost zbog pretnji novinarima", navodi se u tom dokumentu.

Dodaje se da je curenje informacija u medije o tekućim istragama, kojim se pritom krši pretpostavka o nevinosti, povod za ozbiljnu zabrinutost, da se to mora istražiti i zatim dalje postupati u skladu sa zakonom.


Evropski parlament pozdravlja snažno političko opredeljenje Srbije za borbu protiv korupcije i primenu preporuka Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO), tela Saveta Evrope, kao i sprovođenje istraga u vezi sa korupcijom na visokom nivou. U nacrtu rezolucije se, međutim, podvlači da su "potrebni značajni napori kako bi se poboljšao i u potpunosti primenio zakonski okvir za borbu protiv korupcije, a reforme podržale odgovarajućim sredstvima".


Pozdravljaju se i koraci u reformi pravosuđa, ali se naglašava da se ta reforma mora dovršiti tako da se obezbedi puna nezavisnost sudija i tužilaca, i ističe se da su ustavne reforme neophodne kako bi se obezbedila nezavisnost pravosuđa. Vlasti se pozivaju da ne odlažu usvajanje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, navodi se u nacrtu rezolucije.


Srbija se poziva da dalje sarađuje sa Haškim tribunalom i nastavi da jača regionalnu saradnju u cilju procesuiranja ratnih zločina, navodi se u nacrtu rezolucije i ukazuje na potrebu da se što pre donese zakon i usvoji politika za zaštitu svedoka.


Ističe se značaj zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda i pozdravlja održavanje Parade ponosa koja je, kako se konstatuje, održana 28. septembra 2014. bez većih incidenata.


Srbija se poziva da omogući doslednu primenu zakona o zaštiti manjina i preduzme dalje mere kako bi poboljšao položaj Roma.


Pozdravlja se rad nezavisnih regulatornih tela i ističe potreba da se njihova nezavisnost u potpunosti poštuje, a njihove preporuke slede.

Nacrt rezolucije će se naći pred Evropskim parlamentom u martu, a prethodno će ga razmotriti Spoljnopolitički odbor EP, prvo u januaru, a zatim u februaru pošto budu dostavljeni amandmani, rečeno je EurAktivu Srbija u kancelariji izvestioca EP za Srbiju Dejvida Mekalistera.

RTV