19Jan2015

Našem društvu je i bez Evrope potrebno da ima nezavisne kontrolne organe od kojih će građani tražiti odgovore

Našem društvu je i bez Evrope potrebno da ima nezavisne kontrolne organe, one od kojih će građani tražiti odgovore. Slučaj oko VBA pokazuje da je to nužno, jer dokazuje da u situaciji kada sami građani ili novinari ne mogu da dođu do konkretnih činjenica, mora da postoji neko ko nije pod kontrolom političke vlasti, a koji bez brige da li će sutra biti izabran na funkciju, može da ode i bez ikakvih interesa prikupi podatke i izađe sa činjenica pred građane, izjavio je danas Zaštitnik građana Saša Janković.

Gostujući u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine, Janković je istakao da ne može da kaže da je bio iznenađen negativnim kvalifikacija, koje su poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović i ministar rada Aleksandar Vulin izneli na njegov račun.

"Uglavnom, vlast nastoji da izbegne kontrolu, retko koja vlast uživa kada mu nezavisni kontrolni organ zatraži da položi račune, međutim, postoji granica koja ne sme da se pređe, postoji vladavina prava, dužnost i obaveza, i ako se to prekrši, onda to više nije pitanje emocija, već izmicanje temelja na kojima je Srbija sazdana - vladavine prava", ocenio je on.Janković dodaje da bi najgore bilo da sve ostane na tome da on kaže jedno, VBA kaže drugo, ministar kaže treće, a SNS četvrto.

Janković navodi da je posebno zanimljivo da na postupak pripadnika Vojnobezbednosne agencije (VBA), koji su se nalazili u pratnji civilnih lica i koji su se sukobili sa pripadnicima Žandarmerije tokom Parade ponosa, nisu reagovali ni policija, ni tužilaštvo, te da će u daljem postupku kontrole o tome razgovarati sa policijom.

Janković objašnjava da nije odmah otvorio postupak kontrole, već da je od policije i VBA tražio da dostave sva saznanja koja od događaju imaju, kako bi Zaštitnik građana ocenio da li ima osnova za otvaranje postupka.

"U odgovoru na moj zahtev, iz VBA i MUP mi poručuju da ne mogu ili neće da mi dostave podatke i ja tek onda zvanično otvaram postupak kontrole i dajem zakonom propisan rok od 21 dan da mi dostave podatke. Na taj dopis reaguje ministar policije i dostavlja kompletnu dokumentaciju, iz koje sam saznao za elemente izvršenja krivičnog dela. Ministar odbrane Bratislav Gašić piše drugi dopis, kojim nas obaveštava da neće da nam dostavi dokumentaciju", navodi on.

Janković ističe da se sada "bije bitka" da se postupak kontrole, iz medija, vrati u institucije, s obzirom na to da je, kako kaže, morao da pozove javnost da bude konačni kontrolor vlasti.

"Prošle godina sam najavio prvu sistemsku kontrolnu posetu VBA i odustao. Kada mi u konkretnom slučaju VBA napiše da mi ne da dokumentaciju, a isto mi potvrdi i ministar, u čemu je svrha da odem u kontrolu, ako javni organ može da bira šta će da mi da, a šta neće… kako mogu da imam iluziju da ću da dobijem sve što mi treba", naglašava on i dodaje da je ovaj javni organ privremeno postigao svoj cilj, te da kada ne funkcionišu osnovni principi vladavine prava, onda je rad svih ostalih institucija neka vrsta blefa.

"Nema izbora da li će se poštovati zakon. Ako ne poštuješ zakon u jednom slučaju, ne možemo se pretvarati da u ostalim slučajevima stvari teku kako treba. Ja više nemam nikakvo poverenje, kada zatražim dokument i kažu mi da ga nema, da taj dokument nije sklonjen", ističe on.

Janković podseća da je 2013. godine bio u kontroli Bezbednosno-informativne agencije i da ona besprekorno poštuju zakonske obaveze.

"U ovoj zemlji postoje ljudi koji poštuju zakon i oni koji ga ne poštuju, i ne postoji sankcija za one koji ga ne poštuju… dok se ne uspostavi odgovornost za učinjeno, ne možemo dalje", navodi on i dodaje da je predsednik vlade Aleksandar Vučić apostrofirao odgovornost kao ključnu.

Ponavljajući optužbe da Vojnobezbednosna agenciju "bez odluke suda špijunira političke stranke, lidere sindikata i pojedine sudije", Janković je rekao da su njegova saznanja o tom slučaju ozbiljna.

"Apriori mogu da kažem da tu sasvim sigurno ima nedozvoljenog uticaja politike na rad službe, a naši političari ne shvataju da kada zloupotrebljavaju službe i oni budu zloupotrebljeni… službe najviše vole da budu zloupotrebljene", zaključio je Janković.

RTV

Foto: Beta, Nenad Petrović