21Jan2015

Savetovalište protiv nasilja u porodici od početka godine primilo je oko 200 poziva zbog nasilja u porodici

Koordinatorka u Savetovalištu, Vesna Stanojević, apelovala na građane da ne okreću glavu i skrivaju pogled već da prijave nasilje. 

Stanojevićeva je u izjavi Tanjugu istakla da je zabrinjavajuće to što su od početka godine dve osobe ubijene u porodičnom nasilju, dok je jedna žena teško povređena od opekotina zadobijenih pošto ju je bivši partner polio benzinom i zapalio.

''Imamo povećanje nasilja u mnogo drastičnijim oblicima nego što je to bilo ranije. Zabrinjava to što smo tek u trećoj nedelji ove godine, a imamo već tri situacije sa drastičnim oblicima nasilja. Možemo da se zapitamo šta će biti do kraja godine'', istakla je Stanojević. Kako kaže, svi moramo da se zapitamo koji su to razlozi i motivi.

Ona je istakla i da je oko Nove godine u Sigurnim kućama u Beogradu bilo smešteno oko 53 žena i dece, te da je u međuvremenu taj broj porastao.


Upozorava i da se uvek posle praznika poveća broj žena koje se obraćaju za pomoć i smeštaju u Sigurne kuće.


''U situacijama kad se posle praznika porodica možda suoči sa nemanjem para i raznim problemima dolazi do povećanog broja nasilja. Naravno govorim o nefunkcionalnim porodicama koje su već imale probleme i gde je nasilje postojalo. U takvim porodicama potrebno je malo da dođe do neke svađe'', istakla je Stanojević.


Ona je i poručila građanima da ne okreću glavu i ne zatvaraju vrata kada vide nasilje, dodajući da je pravi primer dobrog poostupanja komšiluk žene koja je nedavno zapaljena u Batajnici.

''Nasilje se mora prijaviti. To je naša dužnost. Ne smemo da se pravimo da ne vidimo nasilje i idemo logikom da je to stvar porodice te da nemamo pravo da se mešamo'', rekla je Stanojević.

Navodeći da se ljudi često plaše nasilnika i njegove osvete, reakcije, ona je istakla da onaj ko prijavljuje nasilje policiji to može da uradi anonimno.


Ona je podsetila da je prošle godine u porodičnom nasilju ubijena 26 žena, a da je 2013. smrtno stradalo 46 žena.

B92

Foto: kenfotos/FreeDigitalPhotos.net