Projekat: Formalne i neformalne mreže u ruralnim oblastima
22Jan2015

Evropska komisija usvojila je Program za ruralni razvoj u Srbiji (IPARD)

BEOGRAD - Evropska komisija usvojila je, na predlog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Program za ruralni razvoj u Srbiji (IPARD), čime je stvorena osnova za podršku Evropske Unije poljoprivrednom sektoru u našoj zemlji u narednih šest godina.

Ukupni budžet u vrednosti od 175 miliona evra biće na raspolaganju srpskim poljoprivrednicima u vidu grantova za sufinansiranje odgovarajućih investicija, uz maksimalan javni doprinos od 70 odsto prihvatljivih troškova.


Ovo bi trebalo da dovede do ukupnih investicija u sektoru od oko 400 miliona evra (49 milijardi dinara), saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.


Glavni ciljevi Programa su povećanje bezbednosti hrane u Srbiji i unapređenje konkurentnosti sektora poljoprivredne proizvodnje i prerade, kao i pomoć Srbiji da se postepeno uskladi sa standardima EU.


Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković istakla je da je ovo izuzetno dobra vest i predstavljaće značajnu pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima. "Poljoprivrednici će samostalno sa svojim projektima moći da apliciraju za ova nepovratna sredstva i na taj način pospeše proizvodnju i podignu nivo konkurentnosti svojih proizvoda, kako bi mogli da pariraju evropskim farmerima", kazala je Bogosavljević Bošković.


Ona je naglasila da se na ovaj način poljoprivrednicima olakšava pristup izvorima finansiranja u trenutku kada im je novac najpotrebniji. Bogosavljević Bošković je ukazala da je Srbija jedina država u regionu koja je krenula u proces izrade i korišćenja pretpristupne pomoći u oblasti ruralnog razvoja kroz IPARD program, i objasnila da to podrazumeva da je Srbija preuzela obavezu akreditacije administrativne strukture za korišćenje ovih sredstava. "Druge dve države koje su predale Evropskoj komisiji IPARD program za period 2014 -2020, su Turska i Makedonija, koje su svoje strukture akreditovali u prethodnom finansijskom period EU 2007-2013", precizirala je ministarka.

EK je Program za ruralni razvoj u Srbiji (IPARD) usvojila 20. januara, a na osnovu detaljne i objektivne analize sektora i nakon konsultacija, odabrane su sledeće mere: investicije u poljoprivredna gazdinstva - grantovi će se davati proizvođačima mleka, mesa, voća i povrća i drugih useve, kao i investicije vezane za preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda namenjene mikro, malim i srednjim preduzećima za preradu mleka, mesa, voća i povrća.

Kada je reč o organskoj proizvodnji, podrška će se pružati poljoprivrednim proizvođačima koji uvode metode organske proizvodnje, a podršku će dobiti i sprovođenje strategija lokalnog razvoja - u okviru takozvanog "liderskog" pristupa, lokalne akcione grupe (posebno osnovana javno-privatna partnerstva), za sprovođenje lokalnih ruralnih strategija.

Na spisku je i diverzifikacija aktivnosti u ruralnim sredinama i poslovni razvoj - ova mera će pomoći da se razviju privatni kapaciteti za ruralni turizam, kao i tehnička pomoć - stručnjaci iz EU će pomoći domaćim vlastima u realizaciji programa.


EU će pružati finansijsku pomoć poljoprivrednom sektoru u Srbiji kroz sistem upravljanja i kontrole koji je u skladu sa standardima dobre vladavine u savremenoj javnoj administraciji ekvivalentnoj sličnim organizacijama u zemljama članicama Unije.


Nadležni organi u Srbiji trenutno pripremaju ovaj sistem uz podršku EU, a ova faza mora da se završi da bi prvi pozivi za podnošenje predloga mogli da se objave, napominju u ministarstvu.

Tanjug

Foto: Tanjug, R.Prelić