26Jan2015

Pravni monitoring medijske scene u Srbiji - predstavljena Monitoring Publikacija XI

U Beogradu je održan jedanaesti ANEM-ov okrugli sto „Pravni monitoring medijske scene u Srbiji” na kom je javno predstavljena ANEM-ova elektronska Monitoring Publikacija XI. 

Okrugli sto se organizuje u okviru ANEM-ovog projekta „Pravni monitoring medijske scene u Srbiji” koji finansijski podržavaju organizacija Civil Rights Defenders i Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.


Na događaju su učestvovali predstavnici medijskih/novinarskih udruženja i medija, nadležnih organa, nevladinih organizacija, medijski eksperti, i druge zainteresovane strane. U prvom delu okruglog stola Publikaciju su predstavili autori tekstova, nakon čega se diskutovalo o temama obrađenim u Publikaciji i o aktuelnim medijskim pitanjima u Srbiji.

Ekonomski osiromašeni mediji u Srbiji i urušeno tržište zbog nelojalne konkurencije osnovni su razlozi zbog kojih medijske kuće, i pored korektne zakonske regulative, nisu u stanju da se izbore s neformalnim pritiscima na uredjivačku politiku, ocenjeno je na okruglom stolu ANEM-a.


Vodja monitoring tima Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i advokat Slobodan Kremenjak ocenio je da je još 2009. godine poslednji put bilo značajnih optužbi da postoji cenzura u medijima, kada su obavljane promene Zakona o javnom informisanju. Kremenjak je dodao da je, u medjuvremenu, u Srbiji dostignut odgovarajući nivo medijskih zakona, ali se ponovo govori o cenzuri i autocenzuri. Po njegovim rečima, problem više nije zakonska regulativa, već ekonomsko osnaživanje medija, zaštita konkurencije i kontrola državne pomoći medijima, što je uslov da mediji ojačaju.

Sadržaj Monitoring Publikacije XI:
Uvod – sa sumiranim rezultatima pravnog monitoringa medijske scene u Srbiji u 2014. godini i kratkim prikazom sadržaja Publikacije
Zašto i kakva Strategija razvoja medijske usluge radija i audio-vizuelnih medijskih usluga nam je potrebna – autor: Miloš Stojković, advokatska kancelarija „Živković&Samardžić" iz Beograda
Cenzura i autocenzura u srpskim medijima – autor: Slobodan Kremenjak, advokat
Transparentnost vlasništva u medijima – neophodno, da li i dovoljno? – autor: Davor Glavaš, medijski ekspert
Proces digitalizacije u Republici Srbiji – autorke: prof. dr Irini Reljin, profesorka na ETF-u, Univerzitet u Beogradu, i pomoćnica ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija; i Milena Jocić, savetnica u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija
i peti tekst, kao poseban dodatak:
• Evropski sud za ljudska prava, Informatori o praksi Suda – kratak prikaz dve presude tog suda koje se odnose na primenu člana 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda: obe se odnose na povredu slobode izražavanja.
 
 
Elektronska Monitoring Publikacija XI je dostupna ovde.
Medija centar