28Jan2015

Loša saradnja nevladinog sektora i lokalne samouprave

Saradnja lokalne samouprave i organizacija civilnog društva (OCD) u Srbiji nije zadovoljavajuća i neophodno je da se dalje unapređuje, ocenjeno je na skupu u Beogradu na kojem su predstavljeni uspešni primeri te saradnje. Direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom ocenila je da, dok je na republičkom i pokrajinskom nivou saradnja unapređena, to nije slučaj kod gradova i opština koje ne razumeju kako da sarađuju s nevladinim sektorom i kako da transparetno finansiraju projekte. Ipak, predstavnici SKGO kažu da postoji interesovanje opština za saradnju sa civilnim društvom a u cilju deljenja znanja i ideja oko realizacije zajedničkih ciljeva.

Državni sekratar u Ministarstvu državne i lokalne samouprave Željko Ožegović rekao je 28. januara agenciji Beta da lokalne samouprave i dalje ne razumeju značaj organizacija civilnog društva.

"Moja poruka predstavnicima lokalnih samouprava je ta da država često ne uočava određene probleme i nema kapacitet da pokrije rešavanje određenih problema, a tu je dragocena pomoć nevladinog sektora, (lokalne samuprave) prosto moraju da gledaju u budućnost i da razmišljaju da ove organizacije već jesu deo reforme naše države", rekao je Ožegović.

Direktorka vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Ivana Ćirković rekla je da je na republičkom i pokrajinskom nivou značajno unapređena saradnja sa nevladinim sektorom, ali ne i u gradovima i opštinama koje ne razumeju kako da sarađuju s njima i kako da transparetno finansiraju projekte.

Po njenim rečima, najveći donator nevladinom sektoru i dalje je država, te je 2013. godine izdvojeno 15 miliona dinara, ali to uključuje i političke stranke i crkvene organizacije.

"Pitanje je i prioritenih oblasti finansiranja. Ogroman deo sredstava ide na sport i omladinska pitanja, kulturu, dok se iz stranih donacija finansiraju projekti u oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, ljudskih i manjinskih prava", rekla je ona.

Zbog uočenih problema, 2013. godine Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Beogradska otvorena škola (BOŠ), uz pomoć sredstava iz EU, započele su projekat za jačanja uloge organizacija civilnog društva u razvoju zajednice i reformi javne uprave.

"Mi smo zadovoljni rezultatima koji su do sada ostvareni, jer je negde u našoj misiji da podstičemo saradnju nevladinih organizacija i jedinica lokalne samouprave" rekao je za Betu pomoćnik generalnog sekretara SKGO Nikola Tarbuk.

On je ocenio da su opštine zainteresovane za saradnju sa civilnim društvom, jer su "svima neophodna znanja i ideje kako ostvariti zajedničke ciljeve".

Mirko Popović iz Beogradske otvorene škole ukazao je da je u projekat bilo uključeno 30 organa lokalne samouprave i 120 nevladinih organizacija, dok je projekte raalizovalo 11 opština.

"Pojedine opštine su otvoreno rekle da ne žele da učestvuju", rekao je Popović za Betu i izrazio uveravanje da će se takva situacija promeniti ne samo zbog toga što se uvodi programsko finasiranje lokalnih samouprava, već i zbog sredstava iz IPA fondova.

"Najveća vrednost ovog projekta je uspostavljanje istinske i otvorene saradnje", rekao je Popović.

Predstavnik organizacije Građanska inicijativa za budućnost iz Bosilegrada Igor Atimov istakao je da pre ovog projekta saradnje sa lokalnom samoupravom gotovo i da nije bilo.

Po njegovim rečima, oni su realizovali projekat koji je omogućio otvaranje uslužnog centra u kome građani mogu da dobiju sve neophodne informacije i ostvare prava.

Beta, EurActiv.rs