Projekat: Inkluzija Romkinja i Roma u sektor bezbednosti
31Jan2015

Lokalni mediji za prava Roma

Redakcija nedeljnika "Lozničke novosti" angažovala je od ovog petka, srednjoškolca romske nacionalnosti Milutina Slavkovića iz Jadranske Lešnice, za učenje novinarskog zanata i afirmaciju svog naroda u medijima. Reč je o projektu u kome će sedam redakcija iz cele Srbije, u narednih 11 meseci zajedno sa predstavnicima romske zajednice pokušati da poboljšaju informisanje Roma o načinima za dobijanje pravne pomoći i ukažu na njihove probleme.


Promovisanje romske kulture biće još jedan od zadataka novinara "Vranjskih" iz Vranja, "Južnih vesti" i "Roma world"-a iz Niša, "Novih knjaževačkih novina" iz Knjaževca, "Lozničkih novosti" iz Loznice, TV "Foruma" i "Polimlja" iz Prijepolja.


U redakcijama će tokom trajanja projekta biti angažovano i sedmoro srednjoškolaca romske nacionalnosti koji će učiti novinarski zanat i svojim angažovanjem doprinositi da se glas njihovog naroda čuje u medijima.


Na kraju obuke "Local press" će organizovati takmičenje izmedju mladih novinara i odabrati dva najbolja priloga koja će biti nagradjena tabletima.


Projekat je finansijski podržan od strane donatora Civil Right Defenders i predstavlja uspostavljanje bliže saradnje lokalnih medija i OCD organizacija na zajedničkim aktivnostima u unapređenju ljudskih prava Roma na lokalu. 

BETA