04Feb2015

Zaštitnik građana: Unaprediti pravni okvir zaštite žena

NOVI SAD

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas u Novom Sadu da bi novim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti trebalo pre svega unaprediti pravni okvir zaštite žena, jer su one po definiciji u lošijem položaju.

Predstavljajući model budućeg zakona, u okviru javne rasprave održane u zgradi Skupštine Vojvodine u prisustvu mnogobrojnih predstavnika lokalnih samouprava, Janković je napomenuo da je Zakon o ravnopravnosti polova iz 2009. godine bio "veliki iskorak" u pravcu rodne ravnopravnosti, ali su se u njegovoj primeni pokazale manjkavosti koje treba otkloniti.

On je podsetio da je u međuvremenu donet i Zakon o zabrani diskriminacije kao i da je naša zemlja prihvatila Istambulsku konvenciju, pa je zato neophodno usklađivanje propisa u toj oblasti, odnosno unapređivanje pravnog okvira.


Potrebno je okrenuti se od klasičnog termina ravnopravnosti polova i preći na rodnu ravnopravnost, rekao je Janković objasnivši da to znači "ravnopravnost svih oblika rodnog identiteta i to je nešto čemu se teži ovim modelom zakona".


Zaštitnik građana je napomenuo da će manjkavosti postojećeg zakona, koje se ogledaju pre svega u nedovoljnoj efikasnosti institucionalnih mehanizama za primenu tih propisa na terenu, odnosno u lokalnim samoupravama gde ljudi u praksi ostvaruju rodnu ravnopravnost.


Taj zakonski model je više od mesec dana u javnoj raspravi, a kada diskusija bude završena zaštitnik građana će tekst sa primedbama, predlozima i komentarima proslediti Savetu Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost, a potom Vlada donosi predlog zakona.


Cilj je da u dogledno vreme "u Srbiji dobijemo efikasniji i delotvorniji pravni okvir za ostvarivanje rodne ravnopravnosti", naglasio je Janković.


Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže u Skupštini Vojvodine Maja Sedlarević istakla je da je pokrajina "pionir kada je reč o ostvarivanju rodne ravnopravnosti i primer dobre prakse, kako bi to trebalo da funkcioniše".


Ona je napomenula da je pokrajinska administracija u proteklih desetak godina uspostavila mehanizme za unapređenje i zaštitu rodne ravnopravnosti i podsetila da je 2004. godine doneta pokrajinska skupštinska Odluka o ravnopravnosti polova.

Članica Radne grupe za izradu novog zakona o rodnoj ravnopravnosti prof. dr Marijana Pajvančić istakla je da se njime predviđaju "vrlo eksplicitne odredbe o načinu primene" zakonskih propisa u toj oblasti.


Neophodno je ta zakonska rešenja uskladiti sa drugim zakonima, koji su doneti u međuvremenu, kao i sa međunarodnim konvencijama a, kako je dodala profesorka Pajvančić, "ovaj zakon fokusirao se i na politiku jednakih mogućnosti" u našem društvu.


Podršku zaštitniku građana da osnuje radnu grupu za pripremu modela novog zakona o rodnoj ravnopravnosti dala je Misija OEBS-a, rekao je zamenik šefa te misije u Srbiji Majkl Ujehara, naglasivši da su jednaka prava muškaraca i žena od ključnog značaja.

RTV