06Feb2015

Održana sednica Radne grupe za poglavlje 24 Nacionalnog konventa o EU

Postoji i politička volja i tehnička spremnost za otvaranje pregovora u ključnim poljima 23 i 24, istakli su šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević i predsednik pregovaračkog tima za pitanja pravde, slobode i bezbednosti i državni sekretar u MUP Aleksandar Nikolić na sednici radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 24 Nacionalnog konventa o EU.

Sednica radne grupe organizovana je u Narodnoj skupštini 6. februara i tom prilikom razmatran je nacrt Akcionog plana za poglavlje 24 - pravda, sloboda, bezbednost. Sednici su prisustvovali brojni predstavnici pregovaračke strukture iz MUP, Uprave carina, Republičkog javnog tužilaštva, predstavnici organizacija civilnog društva članica radne grupe Konventa, ali i drugih organizacija, stručne i akademske javnosti.

U prvom delu sednice ocenu dosadašnjeg toka izrade Akcionog plana za poglavlje 24 izneli su:  prof. dr Tanja Miščević, predsednica Pregovaračkog tima za ovo poglavlje, Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku koji vodi ovu radnu grupu, Aleksandar Nikolić i zamenik koordinatora za poglavlje 24. 

U drugom, radnom delu sednice, svih sedam koordinatora za 10 potpolitka u okviru poglavlja 24 predstavili su sadržaj Akcionog plana u domenu svojih potpoglavlja i konkretne izazove u procesu izrade. Takođe, odgovarali su na pitanja organizacija civilnog društva u vezi sa metodologijom, indikatorima i ciljevima Akcionog plana.

Cilj sednice bio je da se organizacije građanskog društva upoznaju sa procesom izrade Akcionog plana za poglavlje 24, kao jednim od najbitnijih u okviru pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Takođe, predstavnici organizacija koje prate politike u okviru poglavlja 24 na sednici izložili su svoje komentare na Akcioni plan i, sa predstavnicima državnih institucija kao glavnim učesnicima u pristupnim pregovorima, razgovarali su o načinima na koje mogu da doprinesu ovom procesu u okviru poglavlja 24.

Centar za istraživanje javnih politika član je Radne grupe za poglavlje 24 Nacionalnog konventa o EU i predstavlja ga istraživačica Centra Marina Tadić.  

Više o sednici možete pročitati ovde