Projekat: Monitoring predsedavanja Srbije OEBS-om
12Feb2015

Srbija pala za 13 mesta na listi po slobodi medija

Srbija je 67. zemlja na svetskoj rang listi po slobodi medija za 2014. i pala je za 13 mesta u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u godišnjem izveštaju medjunarodne nevladine organizacije za zaštitu novinara Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres - RSF) sa sedištem u Parizu.


Na spisku 180 država, ispred Srbije su Slovenija (na 35. mestu), Hrvatska (58), BiH (66), a iza su Crna Gora (114) i Makedonija (117). RSF je rangirala Kosovo, koje je na 87. mestu u izveštaju ove organizacije, što je za sedam mesta niže nego prethodne godine.

Finska, Norveška i Danska su na vrhu s najvećom slobodom medija, dok je najlošija situacija u Turkmenistanu, Severnoj Koreji i Eritreji. RSF u izveštaju navodi da su SAD po slobodi medija pale za tri mesta i da su na 49. mestu, Rusija je pala za četiri mesta i nalazi se 152. mestu.

Prema godišnjem indeksu, beleži se veći stepen kršenja slobode informacija u 180 zemalja, na svim kontinentima, navodi RSF i dodaje da se najveći pad izmedju dva izveštaja beleži u regionu EU-Balkan.

RSF svake godine objavljuje izveštaj i pravi spisak zemalja uzimaju u obzir nekoliko faktora - nivo zloupotrebe medija, stepen pluralizma, nezavisnost medija, životna sredina i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura.

BETA