24Feb2015

Sastanak predsednice Koordinacionog tela Vlade za rodnu ravnopravnost i nevladinih organizacija koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama

Žene koje trpe nasilje u porodici treba da veruju u sistem i da prijave takve slučajeve, poručila je danas potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović. 
Podsećajući da su u pet godina u porodičnom nasilju u Srbiji ubijene 152 žene, Mihajlović je rekla da to mora da bude sprečeno. "Moja poruka pre svega ženama je da treba da prijavljuju nasilje bez obzira sa koliko problema se suočavaju u tom trenutku, ali i nakon prijave", rekla je Mihajlović novinarima nakon sastanka sa predstavnicima udruženja za zaštitu i podršku ženama žrtavama nasilja.
 
Svesna je, kaže, da u Srbiji mnogo toga fali u pogledu institucija, zakonodavstva i uopšte sistema sprečavanja nasilja u porodici. Zbog toga se, dodala je, nasilja ne prijavlju ili je broj prijavljenih neznatan.
"One moraju da steknu poverenje u institucije. Poruka jeste da smo mi tu da to poverenje povratmo.
Niko danas ne zaslužuje da trpi bilo kakvu vrstu nasilja. To je najgori vid diskriminacije", rekla je Mihajlović dodajući da je po tom pitanju dosta toga urađeno, ali da je odluka vlade da sve to bude podignuto na viši nivo.
Podsećajući da je Koordinaciono telo vlade za rodnu ravnopravnost na čijem je čelu formirano pre dva meseca, ona je istakla da su održani sastanci sa udruženjima koje se bave ženama u ekonomiji i biznisu i ženama preduzetnicama, kao i da će se nakon današnjeg susreta sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama, održati i sastanak sa udruženjima koje se bave pre svega obrazovanjem i zdravljem žena.
Ocenila je da za sve što je do sada urađeno u prevenciji i sprečavanju nasilja nad ženama velika zahvalnost treba da se iskaže pre svega nevladinom sektoru budući da sistem postoji, ali da nekada funkcioniše bolje, a nekada lošije.
"Moram da priznam da ono što su uradila ova udruženja je veliki korak, a mi kao Koordinaciono telo hoćemo da sada zajedno radimo na tome i da formiramo jedan plan šta radimo ove godine ne samo kako se bavimo prevencijom i sprečavanjem nego šta radimo nakon nasilja u porodici" , rekla je Mihajlović i poručila ženama da treba da prijavljuju nasilje bez obzira sa koliko problema se suočavaju.
Kako kaže, posebna tema su deca koja su često prisutna kada se nasilje dešava a što i te kako utiče na njihov dalji razvoj. 
"Zajedno ćemo u narednih sedam dana kao i na prethodonom sastanku definisati šta radimo u Koordinavcionom telu. Nećemo usvojiti plan rada tog tela dok se ne budemo zajedno dogovorli sa svim nevladinim organizacijama šta radimo", rekla je Mihajlović objašnjavajući da zajedno mogu da urade mnogo, a država mora da uskladi svoje zakone.