Projekat: Inkluzija Romkinja i Roma u sektor bezbednosti
09Mar2015

Romi više ne napuštaju školovanje kao ranijih godina

Sekretarka kancelarije za romska pitanja u Vranju Altena Asanović izjavila je u ponedeljak da gotovo nema slučajeva da romska deca u tom gradu napuštaju školovanje, kako je to bio čest slučaj pre desetak godina. Altena Asanović je za agenciju Beta kazala da je to zbog toga što i deca i njihovi roditelji shvataju da je obrazovanje jedini način da poboljšaju materijalni položaj i status u društvu.
 
Prema njenim rečima, većoj zainteresovanosti romske dece za školovanje doprinela je stalna kampanja o značaju obrazovanja.
"Ove godine smo u predškolski program upisali 81 dete u redovnom roku, a zatim je pod uticajem mobilnog tima za romska pitanja i razgovorom s roditeljima upisano još 21 dete koje nije bilo upisano u zakonskom roku. Čak smo ove godine uspeli da upišemo još 23 dece, ranijih polaznika, u predškolski program", kazala je ona.
Altena Asanović je rekla da su uz pomoć gradske kancelarije za romska pitanja 52 romska učenika dobila preko OEBS-a stipendije EU za završetak srednje škole, a da je još 27 srednjoškolaca dobilo stipendije iz republičkog budžeta.
"Kancelarija ne odlučuje o dodeli stipendija, ali smo pomogli učenicima oko prikupljanja dokumentacije. Najbolji način da se Romi sklone od siromaštva je obrazovanje, to stalno ponavljamo na svim radionicama koje držimo i očigledno je dalo rezultata", kazala je ona.
Prema njenim rečima, u Vranju nema primera da romska deca koja počnu školovanje odustaju još u nižim razredima ili da ne završe ni osnovnu školu, kako je ranije bio čest slučaj, ali da ima primera "pauze u školovanju", da u vreme sezonskih poljoprivrednih radova neki učenici odsustvuju sa nastave i po dva, tri meseca.
"Niko ne ostavlja školovanje, ali se dešava da kada roditelji idu na sezonske radove povedu i decu sa sobom. Razgovaramo i s nastavnicima i s profesorima da imaju razumevanje za takve slučajeve jer je u pitanju opstanak. To je problem, ali i nastavnici imaju razumevanja zbog situacije u zemlji", rekla je Altena Asanović.
Ona je navela da je najveći problem Roma u Vranju velika nezaposlenost i da ne može da kaže da Romi zbog svoje nacionalne pripadnosti trpe bilo kakvu diskriminaciju.
"Imamo dobru saradnju sa službama koje se bave pitanjima Roma, ali ono što Romi najviše traže od nas je da im nadjemo posao", kazala je ona.
Prema podacima poslednjeg popisa stanovništva, na području grada Vranja živi 4.654 pripadnika romske zajednice, što je 5,5 odsto od ukupnog broja stanovnika. 
BETA