Projekat: Istraživanje o zadovoljstvu porodičnim životom u Srbiji
08Mar2015

UN: "Osnaživanje žena je osnaživanje čovečanstva - učinite ga vidljivim"

"Osnaživanje žena je osnaživanje čovečanstva – učinite ga vidljivim" je slogan Ujedinjenih nacija pod kojim ove godine obeležava 8. mart - Međunarodni dan žena i poručuje da je moguć svet u kome svaka žena i devojčica može da bira – da učestvuje u politici, dobije obrazovanje, ima prihode i živi u društvu bez nasilja i diskriminacije. Tim povodom generalni sekretar ove međunarodne organizacije Ban Ki Mun naglasio je da ravnopravnost polova i osnaživanje žena moraju biti prioritet razvoja posle 2015. godine da bi svet bio istinski preobražen. Svet nikada neće ostvariti 100 odsto svojih ciljeva ukoliko polovina stanovništva ne može da ostvari svoj pun potencijal.

Zbog toga je važno naglasiti ovom prilikom da se, uprkos značajnom napretku, ekonomska neravnopravnost žena još nalazi u samom korenu svih drugih oblika kršenja prava žena na  osnovu pola, njihovog bračnog i porodičnog statusa i materinstva.

Ekonomski položaj ogromnog broja žena je loš, a dugotrajna ekonomska kriza dodatno je povećala njihovu ekonomsku neravnopravnost. Nezaposlenost žena veća je nego nezaposlenost  muškaraca. Žene imaju slabiju kontrolu nad vlasništvom i resursima društva i češće su zastupljene u neformalnim vidovima zapošljavanja sa nižim zaradama, a više vremena troše na neplaćenim poslovima. Diskriminacija je naročito izražena prema trudnicama i porodiljama, koje se teže zapošljavaju i lakše ostaju bez posla.

Uočeno je da poslodavci ne poštuju obaveze da prijavljuju zaposlene  na osiguranje i ne uplaćuju doprinose. Zaposlene žene često su izložene vređanju, pa i pretnjama i ucenama na radnom mestu. Previše devojaka i žena su meta nasilja u porodici i drugih oblika nasilja koje opterećuju ne samo pojedinke, nego oštećuju čitavo društvo. Na sve ove pojave institucija Pokrajinskog ombudsmana ukazuje godinama i traži od nadležnih organa da preduzimaju odgovarajuće mere za zaštitu žena, poziva na poštovanje propisa i Zakona o ravnopravnosti polova.

.ombudsmanapv.org