Projekat: Oružje na meti - zloupotrebe oružja u Srbiji
18Mar2015

MUP apelovao na građane da ne bacaju bombe u kontejnere

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije apelovalo je na građane koji imaju bombe i druga minsko-eksplozivna sredstva da ih ne bacaju, već da pozovu policajce koji će ih preuzeti.
MUP je u saopštenju apelovao na "sve građane koji poseduju bombe i druga minsko-€“eksplozivna sredstva, da ih ne odlažu u kontejnere i na druga mesta, jer je u toku zakonska legalizacija i (građani) neće odgovarati za njihovo neovlašćeno posedovanje".
Građani, kako se navodi, treba da pozovu dežurnu službu najbliže policijske stanice i policijski službenici će u najkraćem roku doći i preuzeti bombe i eksplozivna sredstva.
Ministarstvo je apelovalo i na građane koji primete odbačeno oružje i eksplozivna sredstva, da pozovu policijsku stanicu, kao bi ih policija uklonila na bezbedan način.
Proces zakonske legalizacije oružja trajaće do 4. juna ove godine.
Odmah po objavljivanju vesti mnogi strani mediji i agencije su preneli ovaj apel MUP. Zvaničnici iz policije su rekli za Rojters da nema tačnih podataka o tome koliko komada oružja se nalazi u ilegalnom posedu. 
Komitet pravnika za ljudska prava, pozdravljajući poziv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije za predaju oružja, istovremeno je izrazio zabrinutost zbog načina na koji je organizovana akcija MUP-a. 
 Kako predaju vrše lica koja nemaju dozvolu za oružje i, po pravilu, nisu obučena za rukovanje oružjem i municijom, među kojima su i eksplozivna sredstva, njihovim prenosom do policijskih stanica ugrožavaju se životi i fizički integritet građana i pripadnika policije koji su u neposrednoj blizini, upozorava Yucom. 
"Apelujemo da se ova akcija, u situacijama koje predstavljaju bezbednosni rizik za građane, sprovede na način koji ne ugrožava fizički integritet građana, donošenjem jasnog pravilnika i procedura koji uređuju pitanja rizičnog prenosa (između ostalog, pozivanjem obučenih pripadnika policije da preuzmu oružje od građana a ne pozivanjem građana da sami donose oružje i municiju za čije rukovanje nisu obučeni)" , piše u saopštenju Yucom u kojom se na kraju dodaje da je ovo saopštenje inicarano prijavama savesnih pripadnika MUP-a koji su izrazili zabrinutost po sigurnost građana. 
 

U poslednje dve godine bilo je više od 400 incidenata u kojima je došlo do zloupotrebe oružja.

Centar priprema analizu podataka o incidentima vezanim za zloupotrebe oružja u Srbiji, stavovima građana o posedovanju i nošenju oružja, kao i komentare o viđenom oružju koje su građani unosili na platformu Oružje na meti. Ova analiza se radi za Regionalni centar za pešadijsko oružje u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi (SEESAC) pri Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) koji je uspostavio ovu platformu 2012. godine. Podaci su posebno važni u kontekstu Zakona o oružju i municiji koji je donet 20. februara, a na osnovu koga je počela predaja odnosno legalizacija oružja i eksplozivnih naprava koji građani ilegalno poseduju.

Izvor: TV N1, Reuters, Yucom