Projekat: Monitoring predsedavanja Srbije OEBS-om
26Mar2015

Srbija čvrsto opredeljena za zaštitu novinara

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da je Srbija čvrsto opredeljena za zaštitu bezbednosti novinara i slobode izražavanja što je ključni element istinski demokratskog društva.
On je na skupu u Beogradu o zaštiti bezbednosti i integriteta novinara u organizaciji OEBS-a rekao da je nasilje prema novinarima neprihvatjivo i da se mora tretirati kao napad na drustvo u celini.
"Srbija će kao predsedavajuća OEBS-u tokom 2015. pitanje slobode medija i bezbednosti novinara držati visoko medju prioritetima organizacije", rekao je Dačić.
Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je da je važno da postoji snažna osuda s najviših nivoa vlasti kada su novinari napadnuti ili kada novinari ginu, jer "u suprotnom to može uništiti demokratiju".
"Reči i slike ne izazivaju modrice i ne ubijaju ljude. To čine kriminalci i oni moraju biti suočeni s najstrožom rukom zakona", rekla je Mijatovićeva i dodala da je nasilje protiv onih koji imaju drugačije mišljenje neprihvatljivo.
Izvor: Beta