Projekat: Monitoring predsedavanja Srbije OEBS-om
30Mar2015

Međunarodna konferencija "Zaštita bezbednosti i integriteta novinara u regionu OEBS-a": NVO treba da se uključe u zaštitu slobode medija i govora

Međunarodna konferencija "Zaštita bezbednosti i integriteta novinara u regionu OEBS-a" održana od 26. do 27. marta u Beogradu prvi je tematski skup članica OEBS u mandatu predsedavanja Srbije OEBS-om. Konferenciju su organizovali srpsko Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo spoljnih poslova u saradnji sa kancelarijom Kancelarije OEBS za slobodu medija.

Rast broja ubijenih novinara u svetu u 2014. i početkom 2015. godine, teroristički napadi na francuski satirični magazin Charlie Hebdo i napad u Kopenhagenu, rast nasilja nad ženama reporterima na Internetu ali i zabrinjavajuće stanje novinarskih sloboda u pojedinim članicama OEBS bili su povod za razmatranje primene do sada usvojenih odluka i stavova OEBS, dobre prakse u zemljama članicama, slabih rezultata u kažnjavanju napadača na novinare i novim izazovima za bezbednost novinara.

Prema izveštaju Reportera bez granica u 2015. je do sada ubijeno 18 novinara a 160 novinara, 13 članova novinarskih ekipa i 175 autora on line sadržaja je zatvoreno.

Na konferenciji su razmatrane sledeće teme: pitanja bezbednosti novinara nakon napada na Čarli Hebdo u januaru 2015 i izazovi nasilnih napada na medije; bezbednost žena novinara na Internetu; digitalna bezbednost i internet pismenost medija i novinara; pravna zaštita i integritet novinara , i nekažnjivost nasilja nad novinarima. Na margini ovog skupa na većini sesija dominirale su međusobne optužbe predstavnika zvaničnih organa, nevladinih organizacija i predstavnika medija Rusije i Ukrajine oko tretmana i sigurnosti novinara pri izveštavanju sa konfliktnih područja, uskraćivanja novinarske zaštite novinarima izveštačima sa terena, i pitanja izveštavanja sa ratnih terena u kontekstu nacionalne bezbednosti i zloupotrebe medija u svrhu ratne propagande.

Pored bezbednosti novinara u klasičnim medijima, raste interes članica OEBS za zaštitu novinara, blogera, građana izveštača (citizen journalists), i aktivista nevladinih organizacija koji koriste Internet i društvene mreže, za informisanje javnosti, kao i razumevanje da se uporedo sa širenjem kanala informisanja menja priroda pretnji kojima su izloženi novinari ofline i online medija. Veliki broj delegacija izneo je na konferenciji potrebu da članice OEBS svoju pažnju u podjednakoj meri  usmere na  online sferu i na činjenicu da se u njoj kao proizvođači sadržaja pojavljuju ne samo novinari već i građani i predstavnici NVO. Takođe, konstatovano je da se ne treba zavaravati da će osvajanje online prostora značiti i veću slobodu izražavanja, već da je reč o istim problemima.

Švajcarski ambasador Danijel Ruh rekao je da se novinari moraju osloboditi straha da bi se obezbedila sloboda medija. On je rekao da u ovom poslu ulogu imaju i NVO koje treba da postavljaju pitanje sigurnosti medija i zaštite slobode medija i slobode izražavanja. Ovo stanovište su izneli i predstavnik Letonije koji je između ostalog pozvao medije i NVO da se uključe u diskusiju o bezbednosti novinara i predstavnik češke delegacije koji je rekao da su NVO u Češkoj važan partner u zaštiti slobode medija i zaštiti slobode govora.  Takođe, čule su se ocene da građani ne obraćaju dovoljnu pažnju na pitanje slobode medija, jer to smatraju jednom od zagarantovanih sloboda u demokratskom društvu i da je zato napad na Charlie Hebdo, prvenstveno dočekan sa mnogo emocija.

Nekoliko predstavnika delegacija na Konferenciji pokrenulo je pitanje bezbednosti novinara u širem bezbednosnom kontekstu. Među pomenutim dilemama su, da li su neke države iskoristile napade na novinare da bi uvele širi dijapazon kontrole novinara i medija i njihovih izvora i proširile obim nadgledanja građana i njihove lične korespondencije, da li države treba da imaju snažniju ulogu u zaštiti medija i slobode izražavanja, zatim je razmatrano pitanje relacije slobode medija, slobode govora i nacionalne bezbednosti (za koju je sloboda medija is sloboda govora preduslov funkcionisanja demokratskih društava) i uloge šire društvene zajednice u obezbeđivanju slobode govora i izražavanja.

Tokom prve plenarne sesije nekoliko delegacija zatražilo je od Srbije da kao predsedavajući da primer u sprovođenju odluka OEBS u oblasti obezbeđivanja sloboda i zaštite medija.

Što se tiče slobode medija u Srbiji, ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac ocenio je na konferenciji OEBS da je Vlada Srbije dala konkretan primer u pravcu kažnjavanja odgovornih za zlostavljanje novinara kada je formirala Komisiju za otkrivanje ubistava novinara, koja je "do sada mnogo toga uradila".

On je kao poseban doprinos vlade naveo pripremu medijskih zakona i  povlači se iz vlasničke strukture medija, uvodi projektno finansiranje i kontrolu državne pomoći, što će biti preduslovi za boljitak u toj oblasti. On je takođe rekao da veliki deo odgovornosti leži na novinarima i da oni treba da se pogledaju u ogledalo i ne ljute se na državu ako vide sliku koja im se ne sviđa.

Snježana Milivojević, profesor na Fakultetu političkih nauka je rekla da je nova neoliberalna ekonomija posebno vidljiva u medijima (izlazak države iz medija i privatizacija) i da poslednjih godina vlade kreiraju klimu koja nije dobra  za slobodu medija i da uprkos nameri sadašnje vlade da prikaže donošenje medijskih zakona kao napredak ka slobodi medija to  suprotno onome što vide novinari.

U odvojenom razgovoru koji je imala sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem na marginama Konferencije OEBS, predstavnica OEBS-a Dunja Mijatović izrazila je zadovoljstvo podrškom koju dobija u toku predsedavanja Srbije OEBS-om i istakla da je saradnja i komunikacija sa Vladom Srbije na visokom nivou.

Ona je pozdravila usvajanje novih medijskih zakona i "čvrstu rešenost" srpske Vlade da sprovede reforme u oblasti medija i istovremeno naglasila da Srbija može da bude primer za zemlje u regionu u smislu uvođenja dobre evropske prakse.

Na kraju Konferencije, delegacije zemalja učesnica zahvalili su se Srbiji na organizaciji konferencije. Direktor Kancelarije predstavnice OEBS za slobodu medija Andrej Rihter rekao je da je ta kancelarija "zabeležila" sve izrečeno na konferenciji i da je sada potrebno pojačati pažnju i baviti se novim izazovima, prenela je Beta.

"Položaj novinara koji su žila kucavica demokratije i dalje će zauzimati visoko mesto u agendi misije, jer je važno da ne potpadnu pod uticaj vlada i zakona koji ograničavaju slobodu istraživanja", rekao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Saša Mirković izjavio je da očekuje da će zaključi konferencije biti pretočeni u dela i omogućiti da se bolje razume položaj novinara.

Za Centar T.J.